Grotere vervuiling door lek in riolering: OVAM kijkt naar gemeente voor sanering van site Zilverster

Site Zilverster in de Jan Hammeneckerstraat te Breendonk
David Legreve Site Zilverster in de Jan Hammeneckerstraat te Breendonk
De gemeente Puurs-Sint-Amands zoekt een oplossing voor de vervuilde site Zilverster in deelgemeente Breendonk. De sanering laat al tien jaar op zich wachten, omdat de gemeente volgens OVAM mee verantwoordelijk is. “De opvolger van Schauvliege kan dit dossier misschien terug activeren?”, klinkt het bij N-VA, met een knipoog naar minister Koen Van den Heuvel (CD&V).

“De vervuiling met gechloreerde solventen op de site van de voormalige wasserij Zilverster in de J Hammeneckerstraat werd al in 2009 ontdekt. We zijn nu tien jaar verder, de gebouwen zijn ondertussen ook gesloopt, maar de sanering laat nog steeds op zich wachten”, zegt gemeenteraadslid Guy Cools (N-VA).

“De reden voor de vertraging is een dispuut tussen OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) en onze gemeente. Volgens OVAM is Puurs-Sint-Amands immers mee verantwoordelijk voor een deel van de verontreiniging. Het dossier lag meer dan 4 jaar op het kabinet van Joke Schauvliege en lijkt muurvast te zitten. Gaan we in deze situatie berusten of krijgt onze nieuwe minister Koen Van den Heuvel misschien wél beweging in de zaak?”

“OVAM kijkt inderdaad naar Puurs-Sint-Amands voor een deel van de verontreiniging omwille van een tweede vervuilingsbron. Men stelde immers ook bodemvervuiling vast op het openbaar domein op de hoek van de J.Hameneckerstraat met de Moorstraat”, zegt bevoegd schepen Alex Goethals (CD&V).

Site Zilverster in de Jan Hammeneckerstraat te Breendonk
David Legreve Site Zilverster in de Jan Hammeneckerstraat te Breendonk

“Volgens OVAM kan deze vervuiling afkomstig zijn van een lek in de voormalige riolering. De wasserij geeft schriftelijk toe dat ze jarenlang producten in de riolering loosde, wat nochtans uitdrukkelijk verboden was in de vergunning. De lekkende riolering wordt beschouwd als een nieuwe verontreinigingsbron, daarom kijkt OVAM nu naar ons.”

“Wij hebben vanuit het schepencollege duidelijk laten verstaan dat wij géén saneringsplichtige of saneringsaansprakelijke zijn. De riolering hoeft immers niet wettelijk lekdicht te zijn. Moest dit wél het geval zijn, dan zou de vervuiling verderop in de Leibeek terecht zijn gekomen. Het is de eigenaar van de site die, als vroegere exploitant, volgens ons volledig verantwoordelijk is. Omdat wij in beroep gingen, heeft OVAM echter de start van de sanering uitgesteld”, aldus Goethals.

Bevoegd minister Van den Heuvel, aanwezig op de gemeenteraad als voorzitter, beloofde een oplossing op korte termijn te onderzoeken. “Het is geen makkelijk dossier, maar ik heb ondertussen aan OVAM om een nieuwe stand van zaken gevraagd en wacht nu het antwoord af.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.