12 bijzondere Klein-Brabantse projecten krijgen subsidies

Vlaams minister Koen Van den Heuvel verdeelt 73.462 euro euro aan subsidies.
rv Vlaams minister Koen Van den Heuvel verdeelt 73.462 euro euro aan subsidies.
12 bijzondere projecten in Klein-Brabant krijgen samen 73.462 euro euro aan subsidies van Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V). “We selecteerden deze projecten omdat ze sites beter toegankelijk willen maken, erfgoed ontsluiten en het sociaal weefsel in de streek versterken”, aldus de minister.

“We zochten met de oproep ‘Scheldehelden 2.0’ naar projecten waarmee besturen, organisaties en inwoners de kwaliteit van de open ruimte in hun omgeving willen verbeteren. De Vlaamse Landmaatschappij selecteerde 12 projecten die in 2019 en 2020 kunnen rekenen op een Vlaamse subsidie van 50 procent van de projectkosten met een maximum van 10.000 euro.”

12 initiatieven krijgen een financiële duw in de rug:

De vzw Onder De Eiken baat een speelbos uit in Lippelo (Puurs-Sint-Amands) en organiseert er activiteiten zoals workshops en opleidingen rond openruimtethema’s. Met de subsidie van 7.000 euro wordt de bouw van een bezoekerslokaal mogelijk.

10.000 euro gaat naar domein De Notelaer in Hingene. Het verwilderde arboretum wordt er in ere hersteld door de wilgen terug in hakhoutbeheer te zetten en door nieuwe soorten aan te planten. Ook krijgt de toegangsdreef nieuwe notelaars.

Vogelbescherming Vlaanderen krijgt 1.680 euro voor de plaatsing van twee ooievaarsnestpalen aan het gebied Het Moer in Bornem.

De vzw Sint-Pietersburcht in Puurs plant de aanleg van het natuurbelevingspad ‘Kruip eens in de huid van een dier’, om kinderen en jonge gezinnen op een speelse manier met de natuur in contact te brengen. Dit project krijgt 4.375 euro.

Met een subsidie van 10.000 euro wil de gemeente Puurs-Sint-Amands de infrastructuur van het Hof van Coolhem vernieuwen en verbeteren. Samen met zes verenigingen maakt de gemeente werk van het updaten en moderniseren van de infoborden, de wegwijzers, de informatiefolder en de bijen-en vlindertuin.

Het Regionaal Landschap Schelde-Durme gaat, samen met de gemeente Bornem en de eigenaar de Bommelsdijk in de Vlietvallei in Bornem herstellen. Vlakbij de Bommelsdijk wordt ook de historische poel ‘Coolhoef’ opnieuw uitgegraven, dit project krijgt 4.700 euro.

De Boekenruilkastjes die door de gemeente Puurs–Sint-Amands werden geplaatst in de verschillende dorpen ontvangen een som van 800 euro.

De historische site Nattenhaasdonk in Bornem krijgt 5.375 euro. De kerkfabriek, de gemeente Bornem en de Universiteit Antwerpen gaan deze unieke site samen in de kijker zetten door historische, archeologische en natuurhistorische gegevens te bundelen op een reeks posters. Deze zullen worden tentoongesteld op de site zelf en in de kerk van Wintam.

Bovenop gaat nog eens 9.107 euro naar de archeologische site Huveneersheuvel op Nattenhaasdonk. Deze ligt er vandaag verwaarloosd bij, met het geld worden de kapel en herinneringskruisen gerestaureerd, bewegwijzering en een infobord zorgen in de toekomst voor de nodige informatie.

Ook de Klein-Brabantse bijen worden niet vergeten. Natuurpunt Klein-Brabant krijgt 9.275 euro voor de opmaak van een ‘Bijenplan Klein-Brabant’.

vzw t’ Onzent plant een ‘zintuigprikkelende doe-tuin’ op domein Schemelbert. De tuin van ‘t Onzent wordt zo toegankelijk gemaakt voor het publiek. Er wordt een doe-tuin met wandelpad aangelegd, een chalet wordt omgebouwd tot buurtcafé, een historische oude brug wordt hersteld én de tuin wordt aangesloten op een nabijgelegen wandelroute. Hiervoor krijgt ‘t Onzent 10.000 euro.

In Wintam tot slot plant Natuurpunt Rupelstreek met een subsidie van 1.150 euro een levensgrote tekening van een narwal, gemaakt door een streetart-kunstenaar. De vondst van het kadaver van een narwal in 2016 in Wintam was de eerste waarneming in België van deze soort uit het noordpoolgebied.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.