Wel al afscheidsfeestje, nog niet op pensioen

GEMEENTESECRETARIS (65) BLIJFT OP POST OMDAT ER GEEN OPVOLGER IS

Collega's hadden het kantoor van Louis Verbist met linten 'versierd'.
David Legreve Collega's hadden het kantoor van Louis Verbist met linten 'versierd'.
Louis Verbist (65) zou op dinsdag zijn laatste dag als gemeentesecretaris van Putte beleven, maar besloot onlangs er nog drie maanden aan toe te voegen. Een eerste selectieprocedure vond geen geschikte opvolger voor de sympathieke secretaris. "Ik vind het een eer dat ze mijn contract hebben verlengd."

Verbist werd dinsdag met een verrassingsfeestje onthaald op zijn bureau in het gemeentehuis. Zijn bureaustoel en kasten werden door het gemeentepersoneel ingepakt met linten en er wachtte hem een glaasje champagne. Toch kwam dat afscheidsfeestje nog iets te vroeg. "Uit de eerste selectieprocedure kwam er geen geschikte kandidaat om mij op te volgen. Er is nu een nieuwe procedure opgestart en kandidaten kunnen zich tot 20 november aanmelden. Mijn contract is nu verlengd tot en met 31 januari 2018. Ik vind deze job ontzettend boeiend en ik doe het echt graag. Het is een eer dat het bestuur mijn contract heeft verlengd, een teken van waardering. Bovendien kan ik zo iets langer nadenken over mijn echt afscheidsfeestje", lacht Verbist.


Op 1 januari 1984 trad Verbist in dienst van de gemeente. Op zijn cv stond een diploma van licentiaat Bestuurswetenschappen en werkervaring als ambtenaar bij de Directe Belastingen, eerst in Antwerpen, later in Brussel. In 2003 voegde hij daar nog een master na master Publiek Management aan toe.

4 burgemeesters

Verbist werkte onder vier burgemeesters, maakte de evolutie mee van een gemeente waar met stempels werd gewerkt naar een modern gedigitaliseerd Putte. "Er waren weken dat ik hier tot 80 uur zat, zelfs op zaterdag. Ik ben een werkpaard, dat zit in mijn dna. Ik heb me door meer dan drie decennia van nieuwe wetgeving en beleid moeten worstelen, maar dat was telkens met de volle goesting. Een hoogtepunt is ongetwijfeld de realisatie van het nieuwe gemeentehuis, dat de gemeentelijke diensten samenbracht. Die visie van één administratief centrum is steeds één van mijn ambities geweest. Het was geen gemakkelijke, maar een voor de burger noodzakelijke oefening."


"Eén van de grote uitdagingen was de onbestuurbaarheid van Putte in 2014. Ik heb daar nachten van wakker gelegen. Dit vergde een hele dosis flexibiliteit, loyauteit en inlevingsvermogen, onmisbare eigenschappen trouwens van een gemeentesecretaris. Deze periode ligt nu achter de rug. Er wordt terug volop samengewerkt in de gemeente. Als er een advies is dat ik mijn opvolger kan meegeven is dat de positieve samenwerking een basis is voor een goed functionerend bestuur", legt Verbist uit.

Me-time

"Op dat ene obstakel na heb ik echt genoten van mijn carrière hier in Putte. Ik ga niet liegen, wetende dat het binnenkort eindigt doet pijn, maar een man moet weten wanneer zijn tijd is gekomen. Mijn pensioen is geen eindpunt, maar de start van een nieuw avontuur en uiteraard ook af en toe wat me-time. Maar eerst ga ik me nog drie maanden voor de volle 300 procent inzetten, zoals vanouds."