Verzetsstrijder blij met herdenking Klokkenroof

Tijdens de herdenking van de Klokkenroof werd ook een gedenkplaat ingezegend.
Foto Aerts Tijdens de herdenking van de Klokkenroof werd ook een gedenkplaat ingezegend.
Putte heeft afgelopen zaterdag hulde gebracht aan de verzetsstrijders die 75 jaar geleden slaagden in de Klokkenroof. "Een emotioneel moment", zegt de enige overlevende Leopold 'Polle' Hendrickx (92).

In de Sint-¬Niklaaskerk werd zaterdag een herdenkingsmis gehouden, gevolgd door de onthulling van een gedenkplaat. "Het was een mooie viering. Ik had niet gedacht dit nog te mogen meemaken", vertelt Hendrickx. Hij is de laatste getuige van de Klokkenroof, die plaatsvond in de nacht van 10 op 11 september 1943. De Duitse bezetter was gestart met het in beslag nemen van klokken om deze om te smelten voor hun oorlogsindustrie. Daarop smeedde het Putse verzet het plan om de klokken te verbergen. "Dit was toen nog een katholieke gemeenschap. Die klokken waren van ons", vertelt Hendrickx.


De toen 17-jarige knaap raakte eerder toevallig betrokken bij de roof van de klokken, die een ton wogen. "Ik hoorde dat de partizanen in de toren waren en ben ernaartoe gegaan. 'Ga maar direct naar boven', zeiden ze. Boven legden ze meteen de klepel van de grootste klok op mijn schouder. Ik zakte bijna door mijn benen."


Het verzet slaagde echter in zijn doel. Toen de Duitsers de volgende dag langskwamen, waren de klokken weg. De bezetters hebben ze nog gezocht, maar niet meer gevonden. Wel hebben ze verschillende verzetsleden opgepakt en afgevoerd naar concentratiekampen. Ook Leopold Hendrickx moest meermaals onderduiken. "Ik ben blij dat de mensen die hun leven hebben gegeven vandaag herdacht worden." (WVK)