Klooster aan Waverlei gaat tegen de vlakte

OP SITE KOMT NIEUWBOUW MET 26 APPARTEMENTEN VOOR SENIOREN

Een toekomstbeeld van hoe de nieuwbouw eruit zal zien.
ARQ Een toekomstbeeld van hoe de nieuwbouw eruit zal zien.
Het kloostergebouw in de Waverlei gaat tijdens de zomervakantie tegen de vlakte voor de komst van een sociaal wooncomplex. De Maatschappij voor de huisvesting van het kanton Heist-op-den-Berg zal er twee jaar bouwen aan 26 appartementen voor senioren. In het ontwerp werd er rekening gehouden met het karakter van het klooster.

Na de opmerkingen van Kind en Gezin nam de gemeentelijke kinderopvang zes jaar geleden afscheid van het klooster aan de Waverlei. Sindsdien heeft het gebouw geen functie meer en is de tand des tijds steeds duidelijker te merken. Daar komt nu verandering in, want de Maatschappij voor de huisvesting blaast binnenkort opnieuw leven in de site. Het klooster gaat neer voor de komst van een woonproject. "In eerste instantie wilden we het klooster renoveren, maar na een studie bleek dat het gebouw aan het scheuren is en dus te fragiel is om omgevormd te worden tot wooncomplex. Dagelijks wandelen er schoolgaande kinderen voorbij het klooster. Het leek ons daarom beter om het aftandse gebouw af te breken", zegt directeur van de maatschappij Theo De Wyngaert. "In de nieuwbouw komen er 26 appartementen op maat van de senior. De appartementen hebben een oppervlakte van 59 tot 92 vierkante meter, zijn rolstoelvriendelijk en goed georiënteerd. Daarnaast komen er nog een groene buitenruimte en een ondergrondse parking."

Directeur Theo De Wyngaert en ondervoorzitter Freddy Vertommen van de Maatschappij voor de huisvesting aan het klooster.
David Legreve Directeur Theo De Wyngaert en ondervoorzitter Freddy Vertommen van de Maatschappij voor de huisvesting aan het klooster.

Loskomend puin

De huisvestingsmaatschappij hield bij de opmaak van het ontwerp rekening met het karakter van het klooster. De grandeur van de toren komt terug in de plannen en de nieuwbouw zal met een soortgelijke steen als het klooster worden gebouwd. "Als gemeente vonden we het erg belangrijk dat de uitstraling van het klooster volledig tot zijn recht kwam en dat het gebouw goed aansloot bij de schoolgebouwen", reageert schepen van Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw Peter De Vooght (N-VA). "Uiteraard is het jammer dat een gebouw als het klooster uit ons centrum verdwijnt, maar ik kan de keuze voor een afbraak begrijpen. Er staan al tien jaar nadars aan de gevel om het loskomend puin tegen te houden."

Geen kinderopvang

Naast woongelegenheid zal het complex geen nieuwe kinderopvang herbergen, hoewel daar in het verleden al sprake van was. Een terugkeer naar de Waverlei ziet het gemeentebestuur niet zitten. "In het verleden zijn er gesprekken geweest, maar uiteindelijk bleek dat het financieel te hoog gegrepen was. We zouden dan twee of drie appartementen in het complex moeten kopen. Bovendien is er voor de kinderen te weinig speelruimte op deze locatie", zegt jeugdschepen Inge De Bie (Open Vld). "We kijken uit naar een locatie tussen de Alice Nahon School en de Vrije Basisschool. Al ligt momenteel onze focus vooral op de realisatie van de nieuwe kinderopvang in Grasheide."

Twee jaar werken

De afbraak van het klooster start in de zomervakantie, om de hinder voor de nabijgelegen Vrije Basisschool te beperken. De werken zouden ongeveer twee jaar duren. De huisvestingsmaatschappij investeert 5.750.000 euro in het project, inclusief de aankoop van het kloostergebouw.