"Zelfs schelpjes komen uit Normandië"

OPENLUCHTMUSEUM BRENGT D-DAY OPNIEUW TOT LEVEN

Voorzitter Jan Dyck van Kamp 44 bij dé blikvanger: het strand van Normandië.
David Legreve Voorzitter Jan Dyck van Kamp 44 bij dé blikvanger: het strand van Normandië.
Kamp 44, de vriendenkring van Putse WOII-verzamelaars, kondigt trots haar openluchtmuseum 'De Oorlogsjaren' aan. Op het terrein in de Hulsbergstraat komt van 20 tot en met 28 mei D-Day opnieuw tot leven. Zo kan je zelf in de loopgraven duiken of het Normandisch strand bestormen.

Openluchtmuseum 'De Oorlogsjaren' dompelt de bezoeker onder in oorlogsnostalgie. In het begin vind je de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, die zo'n 60 meter lang zijn. Via de tentoonstellingstent vol wapens en documentatie kom je dan in de Tweede Wereldoorlog terecht. "Op ons Normandisch strand staar je vanuit een Amerikaans schip naar de zee", legt voorzitter Jan Dyck uit. "Onder de boot voel je de golven in het water. Op het strand staan er versperringen en in de duinen vind je een bunker. Na het Normandisch strand komt ook de slag om de Ardennen en de operatie Market Garden in Nederland aan bod. Daarbij zijn ook de details belangrijk. De schelpjes op ons strand komen bijvoorbeeld uit Normandië en de woning met het gecrashte vliegtuig werd eerst volledig opgebouwd om dan in brand te worden gestoken, onder begeleiding van de brandweer uiteraard. Hier en daar moet er nog een tent of voertuig komen, maar het resultaat mag nu al gezien worden."

Zie een oorlogsvliegtuig crashen...
Marc Aerts Zie een oorlogsvliegtuig crashen...

Eigen biertje

"In september zijn de eerste werken gestart en sindsdien werd hier elk weekend wel iets opgebouwd. Ook na de uren hielden we ons bezig met het openluchtmuseum en onze verzamelingen. De oppervlakte is ongeveer hetzelfde gebleven, maar we hebben de lat wel hoger gelegd. Als bezoeker met interesse in de wereldoorlogen zal je hier toch zeker anderhalf uur zoet zijn."


Een bezoekje afsluiten kan met een hapje uit de veldkeuken of met het gelegenheidsbier Partizaan, dat gebrouwen werd door twee sympathisanten van de vriendenkring Kamp 44.


Op vrijdag 26 mei komt gastspreker Julien Cannaerts langs om te vertellen over de KW-Linie, een verdedigingslijn uit de Tweede Wereldoorlog die liep van Koningshooikt tot het Waals-Brabantse Waver.


Op 27 mei is er een muzikale avond met Circo Maximo en The Soul Diggers. De vriendenkring mikt dit jaar op 10.000 bezoekers, als het weer meezit tenminste.


"De gegidste avondopeningen voor verenigingen en groepen zijn al volzet en ook bij de scholen zijn we populair. We merken dat toch de helft van de kinderen die hier met hun school op bezoek zijn geweest, later terugkeren. Daarmee bereiken we onze doelstelling: de herinneringen in leven houden", besluit Dyck.

...schuil in de bunker op het strand...
David Legreve ...schuil in de bunker op het strand...

Tot 28 mei

Kamp 44 'De Oorlogsjaren' is open van 20 tot en met 28 mei, telkens van 10 tot 18 uur. De inkomprijs bedraagt 5 euro, kinderen jonger dan 12 jaar mogen gratis binnen.


Meer info op www.kamp44.be

...of kruip mee in de loopgraven.
Marc Aerts ...of kruip mee in de loopgraven.