Zelfs bladluizen in het nieuw

ONTWERPSTERS DRUK IN DE WEER MET KOSTUUMS VOOR HOPPESTOET

Ontwerpster Vienna Depuydt uit Woesten naait een van de nieuwe kostuums ineen.
Flamand Ontwerpster Vienna Depuydt uit Woesten naait een van de nieuwe kostuums ineen.
De bladluizen krijgen een nieuwe felgroene cape, de libellen zullen er nog een pak eleganter uitzien en ook Pepijn De Korte en zijn gevolg krijgen nieuwe gewaden. Ontwerpsters Vienna Depuydt en Kathleen Deboutte zijn druk in de weer om de Hoppestoet in september in een nieuw kleedje te steken.

De Hoppestoet trekt dit jaar opnieuw door de centrumstraten van Poperinge. Bij elke editie zorgt het Hoppestoetcomité samen met heel wat medewerkers voor vernieuwingen in de stoet. Kathleen Deboutte uit De Panne en Vienna Depuydt uit Woesten staan in voor de kledij van de deelnemers van de 24ste editie. "Het publiek mag zich zeker een aantal mooie vernieuwingen verwachten", vertelt ontwerpster Vienna Depuydt van Naaiatelier Vienna uit Woesten. "Sommige kostuums gingen al heel lang mee, dus het werd tijd. Het is plezant, maar ook veel werk."


De 'bladluizen' die de muzikale begeleiding doen (de Drumband van de Heilige Familie uit Ieper) krijgen een nieuwe felgroene cape met speciale accenten. De bladluizen behoren tot de categorie 'Vrienden en vijanden van de hop'. Nog in die categorie krijgen de libellen een nieuwe elegante outfit. "Dat kostuum is mijn favoriet. Het is jong en speels", aldus Vienna. Ook Pepijn De Korte en zijn gevolg krijgen nieuwe gewaden. "Dat is dan weer mijn favoriet", vult ontwerpster Kathleen Deboutte van Bel Argus aan. "Je gaat aan de slag met materialen en vormen waarmee je in het dagelijkse leven niet zou werken."

Westhoek.be

Snaveltjes

In de stoet lopen ook veertig kinderen verkleed als vogeltjes. Zij krijgen een expressieve vogelbek, ontworpen in samenwerking met kunstatelier Kat's 'n Cows. "De kostuums worden in een nieuw jasje gestoken, maar de historische toets blijft nog altijd aanwezig. De groepen worden in hun totaliteit vernieuwd", legt Vienna uit. Ook mede-ontwerpster Kathleen beaamt dit. "De mensen mogen zich nog steeds aan een vertrouwde stoet verwachten, maar wel met een upgrade."


Beide ontwerpsters zijn het erover eens dat kostuums maken voor de Hoppestoet iets speciaals is. "Je kan creatief denken zonder beperkingen. Ik heb erg omhoogstekende schouders gebruikt voor de cape van de muziekgroep. In het dagelijkse leven kun je zoiets niet gebruiken", vertelt Kathleen. Er gaat heel wat opzoekingswerk aan vooraf. "Sommige kostuums moeten historisch correct zijn. We proberen om een vergelijkbare stof of snit te voorzien." Al moet volgens Kathleen het geheel ook kloppen. "Het gevoel van de kledij moet correct zijn. Je moet als ontwerpster altijd een sfeer kunnen opwekken bij de toeschouwers."

Op maat

De kostuums moeten uiteraard ook comfortabel zijn. "De kleren mogen niet spannen of tegenwerken. Dat is niet altijd even eenvoudig, omdat we natuurlijk niet weten wie het kostuum zal aantrekken. We weten de leeftijden, maar niet elke 16-jarige heeft dezelfde bouw", lacht Vienna.


De Hoppestoet vindt plaats op zondag 17 september.