Ypres Historic Regularity 2019 verboden op Poperings grondgebied: “Organisatie voldoet niet aan voorwaarden”

Aan de Ypres Historic Regularity namen vorig jaar mooie bolides deel, zoals deze Lancia Stratos.
Eric Flamand Aan de Ypres Historic Regularity namen vorig jaar mooie bolides deel, zoals deze Lancia Stratos.
De Ypres Historic Regularity 2019 mag dit weekend niet op Poperings grondgebied plaatsvinden. Dat heeft burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) gemeld tijdens de gemeenteraad op maandagavond. De organisatie zou niet voldoen aan de veiligheidsvoorwaarden.

De tijdelijke politieverordening naar aanleiding van de ‘Ypres Historic Regularity 2019’ op 29, 30 november en 1 december 2019 stond maandagavond op de agenda van de Poperingse gemeenteraad. Er werd voorgesteld om goedkeuring te geven aan een tijdelijk reglement, naar aanleiding van onder meer beperkingen op de ambulante activiteiten, onderhoudswerken aan rallyvoertuigen langs de openbare weg, verbod van bezit en verkoop van dranken in blik, landen en opstijgen van drones. 

Geen stemming

Nog voor de stemming kwam burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) tussen. “Een stemming is eigenlijk niet nodig. Op ons grondgebied was een gewone rit ‘Regularity’ gepland en twee ritten op een afgesloten parcours op een stuk parcours van een gewone rally. Deze wedstrijd werd in onduidelijke omstandigheden uitgewerkt. Het voorlopige machtigingsbesluit dateert al van 28 augustus. Alle noodzakelijke documenten dienden ingediend te worden voor 24 oktober. Een deel van de verplichte documenten werden ons maandag laatstleden aangereikt en dat was toen al drie weken te laat. Aan een aantal voorwaarden zijn op vandaag nog steeds niet voldaan, waaronder een lijst met stewards en plaatsbeschrijving. Daarnaast werden er geen bewonersbrieven verdeeld”, sprak burgemeester Dejaegher.

Veiligheidsrisico

De burgemeester is niet opgezet met het gebrek aan informatie. “Een Regularity staat voor de beste gemiddelde tijd voor een parcours in de plaats van het snelste parcours. De discussie gaat erover of dit al dan niet onder de rallyregelgeving valt. Alle vergaderingen daarover kwamen te laat. De informatie bleek bovendien nogal dubbel en minstens geminimaliseerd te zijn volgens de aanwezige commissaris”, liet hij weten.

Burgemeester Dejaegher ziet bijgevolg de risico’s in verband met veiligheid niet zitten, niet in het minst in het licht van hoe de rally zich vorig jaar voltrok. “Ik wens het veiligheidsrisico met bijhorende overlast voor de bewoners niet te nemen. Vorig jaar was er een gelijkaardige onverdunde wedstrijd met nogal wat klachten van overlast in diverse gemeenten. De politieverordening wordt dan ook geweigerd”, aldus de burgemeester.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.