Waanzinnig populair: met VW-busje door de Westhoek

Wout Caron van 'Rondje Westhoek' bij een van zijn drie busjes. In zijn handen houdt hij het promobier dat speciaal voor zijn zaak werd gebrouwen: 'De Westhoeker' (zie kader).
Foto MD Wout Caron van 'Rondje Westhoek' bij een van zijn drie busjes. In zijn handen houdt hij het promobier dat speciaal voor zijn zaak werd gebrouwen: 'De Westhoeker' (zie kader).
'Rondje Westhoek' organiseert ritten in de Westhoek in een oldtimerbusje van Volkswagen. "Het is een uit de hand gelopen hobby", lacht Wout Caron. Ondertussen lopen de aanvragen wel binnen. "In vergelijking met vorig jaar is de vraag verdriedubbeld. We rijden al met drie busjes rond."

Het verhaal van Rondje Westhoek begon op de 40ste verjaardag van Wout Caron en zijn vrouw Cesarine Recour. "Mijn vrouw is fan van oldtimerbusjes van Volkswagen. Voor haar verjaardag hebben we samen met vrienden een eigen rondrit georganiseerd. Wat later hebben mijn vrouw en ik een eigen busje aangeschaft om tijdens het weekend samen eens een ritje te maken, maar we hebben dat nooit kunnen doen. We waren uiteindelijk altijd op weg met anderen om hen de bezienswaardigheden van de streek te tonen", lacht Wout. Rondje Westhoek ging van start in september 2013. "Mijn vrouw is eigenlijk de baas, maar ze is vooral achter de schermen actief. Ons doel is de mensen dichter bij het goede leven brengen." Rondje Westhoek verschilt erg van wat Wout en Cesarine in het dagelijkse leven doen. "Mijn vrouw is bediende bij Notarissen Vandenameele & Planckaert in Poperinge. Ik ben brandweerman in Liedekerke en ook vrijwilliger in Poperinge. Dat is iets helemaal anders. Maar het contrast met mijn job vind ik net leuk."

Speciale plekjes

De ritten worden naar wens van de klant samengesteld. "Geen enkele rit is dezelfde, en dat maakt het ook voor ons leuk. Tijdens de rit doen we wat de klant wil. We gaan overal, maar het moet speciaal zijn. Aan de hand van een verhaal en anekdotes laat ik de mensen kennismaken met plaatsen waar ze anders nooit zouden komen. De dag vliegt altijd voorbij. Er is nergens haast, maar we willen dat de mensen zoveel mogelijk plaatsen zien. Het programma is een combinatie van volksspelen, musea, bezienswaardigheden en gastronomie. En wij zijn uiteraard Bob, de mensen kunnen iets drinken," lacht Wout. In één rondrit zitten ongeveer tien stopplaatsen. "Als we ergens een stop maken om te eten, dan eten we altijd mee. Dat schept een band."

Richting Frankrijk

Wout en zijn vrouw Cesarine merken dat veel klanten hun weg naar Rondje Westhoek terugvinden. "Voor ons is dat een teken dat we goed bezig zijn", vindt Wout. "Mensen komen vanuit Antwerpen en Limburg om een rondrit te maken. In al die jaren hebben we nog nooit lastige klanten gehad." In de toekomst zal de regio waarin de ritten plaatsvinden uitbreiden. "Mensen die terugkeren, willen niet hetzelfde zien. Het moet vernieuwend blijven. We tasten nu al de Franse grens af, maar we willen nog meer. Nu doen we ook al ritten in Veurne, Diksmuide, Zonnebeke en Passendale."


De zaken gaan goed. "De aanvragen voor 2018 lopen al binnen. In vergelijking met vorig jaar is de vraag verdrievoudigd. We gebruiken nu twee à drie bussen. Ons hoor je niet klagen", besluit Wout.