Waalse leerlingen te gast in het Onze-Lieve-Vrouwe-instituut

Een groep van 11 leerlingen uit het Waalse Barvaux-sur-Ourthe was vorige week te gast in Poperinge.
OLVi Een groep van 11 leerlingen uit het Waalse Barvaux-sur-Ourthe was vorige week te gast in Poperinge.
Elf leerlingen uit het Waalse Barvaux-sur-Ourthe waren vorige week te gast in Poperinge, op uitnodiging van het Onze-Lieve-Vrouwe-instituut.

Het bezoek kadert in een taaluitwisseling tussen het OLVi en het Institut du Sacré-Coeur uit Barvaux. “In februari waren onze leerlingen van het vijfde jaar TSO al te gast in Barvaux en maakten ze kennis met de leefwereld in een Waals gezin”, zegt organiserende leerkracht Annelies Lagrou. Samen met Els Vanhoudt leidt ze de uitwisseling in goede banen. Begin dit jaar werden ‘koppels’ gevormd op basis van wederzijdse interesse, hobby’s, beroepen van vader en moeder. Het verblijf in een gastgezin met Frans als voertaal was een stimulans om de woordenschat uit te breiden en het dagelijkse taalgebruik te oefenen. Er werden ook hechte vriendschappen gesmeed tijdens de gemeenschappelijke activiteiten.

De leerlingen van Barvaux logeerden nu bij de Poperingse gastgezinnen. De voertaal is het Nederlands. Voor de gastgezinnen is het niet altijd evident, want die spreken liever dialect, maar dat wordt voor één keer vermeden. De Waalse leerlingen krijgen op school elke week twee of vier uur les Nederlands. Ze proberen hier hun spreekangst te overwinnen en hun taalvaardigheid te verhogen. Ze leerden Poperinge kennen, met zijn hop, de lokale economie en het WO I-verleden. De leerlingen bezochten het Hopmuseum, Sowepo, ijssalon L’Héritage. Er was een rondleiding in Poperinge, een stadsspel in Ieper en ze woonden de Last Post bij.

Een groep van 11 leerlingen uit het Waalse Barvaux-sur-Ourthe was vorige week te gast in Poperinge.
OLVi Een groep van 11 leerlingen uit het Waalse Barvaux-sur-Ourthe was vorige week te gast in Poperinge.

“De Poperingse leerlingen vinden de uitwisseling erg boeiend. Ze leren heel wat over elkaars cultuur, over het leven en de school. De week die ze ginder doorbrachten, was boeiend. Ze hebben hun Frans bijgeschaafd en leerden hun plan trekken. Ook de Waalse leerlingen zijn enthousiast over Poperinge. Sommige leerlingen hebben nu al afgesproken op nog eens bij elkaar te gaan logeren tijdens de schoolvakanties.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.