Voor 80.000 euro aan caravans weg

TWINTIGSTE INBRAAK IN TWAALF JAAR BIJ DECUYPER

Zaakvoerder Bart Decuyper op de plaats waar de dieven binnenraakten. Ze vernielden een omheining en vangrail.
Foto Alexander Haezebrouck Zaakvoerder Bart Decuyper op de plaats waar de dieven binnenraakten. Ze vernielden een omheining en vangrail.
Inbrekers hebben zaterdagnacht drie caravans gestolen bij motorhome- en caravanbedrijf Decuyper in Poperinge. De daders raakten binnen door een heftruck te gebruiken van een aanpalend bedrijf. "Ze hebben voor zo'n 80.000 euro mee", vertelt zaakvoerder Bart Decuyper. Het is al de twintigste inbraak in twaalf jaar in zijn bedrijf.

"Het moeten erg professionele inbrekers geweest zijn", vertelt Bart Decuyper terwijl hij de ravage aan zijn zaak in de Beneluxlaan bekijkt. "Ze zijn binnengebroken door twee poorten te forceren van hout- en bouwbedrijf Maerten vlak naast ons. Daarna hebben ze een poort van hen opengebroken om daar een heftruck te nemen. Daarmee hebben ze mijn omheining stuk gereden en mijn vangrails ter beveiliging, die vast gelast zijn, opengebroken." Bart merkte de inbraak gistermorgen rond 8 uur op toen hij arriveerde bij zijn bedrijf. "We hadden onze tweejaarlijkse brandoefening met de brandweer van Poperinge gepland. De buurvrouw van het houtbedrijf kwam alarm slaan, nadat ze de ravage aan haar poort had opgemerkt. In totaal staan er altijd zo'n 150 caravans buiten op het terrein, dus was het zoeken naar wat er verdwenen was. Op het eerste zicht zijn er drie caravans weg van Fendt. Dat is een Duits topmerk en is erg gegeerd in Frankrijk. Ze wisten duidelijk wat ze zochten. Daarnaast is een zestal nummerplaten gestolen. Ik vermoed dat ze de bedoeling hadden om nog eens terug te komen. Eén van de gestolen caravans was ondertussen al verkocht. Ik heb die klant moeten bellen met het slechte nieuws, dat zijn allerminst leuke telefoontjes."

Superbeveiligd

Het is niet de eerste maal dat het bedrijf Decuyper inbrekers over de vloer krijgt. "In twaalf jaar is dit ongeveer de twintigste keer dat ons zoiets overkomt. Het ergst was het tien jaar geleden, toen hadden ze vier motorhomes mee. Ik ben nochtans superbeveiligd. Binnenin hangt het vol camera's, het terrein buiten heeft een uitstekende poort waar we 's avonds altijd een auto voor zetten. Daarnaast hebben we een omheining met betonnen palen, daarachter een vangrail en daarachter nog eens grote betonblokken. Net op de plaats waar geen betonblok lag, zijn ze binnen geraakt. Ze vinden blijkbaar altijd wel een gaatje", zucht hij.

Te weinig politie

Bart wil ook meer beveiliging van de politie. "Ik stel vast dat de politie 's nachts te weinig patrouilleert op het industrieterrein. Samen met alle bedrijven hebben we zelf geïnvesteerd in een cameranetwerk, maar achter ons ontstaat een nieuw bedrijvenpark en daar zijn nog geen camera's. Vermoedelijk zijn ze langs daar gekomen en zijn er geen camerabeelden. Maar zelfs als je beelden hebt, wat ben je daar dan mee? Die kerels rijden toch met valse nummerplaten. Je moet hen op heterdaad kunnen betrappen, en deze keer was dat mogelijk geweest, denk ik. Als ik zie wat ze allemaal gedaan hebben om binnen te geraken, dan moeten ze een tijdje bezig geweest zijn", aldus Bart Decuyper.