Vader met gezondheidsproblemen voor rechter: “Speed kost minder dan glutenvrij eten”

Henk Deleu
Een 34-jarige man uit Watou staat voor de Ieperse rechter voor drugsbezit en verkoop. De man, die geen gluten mag eten, zegt dat hij speed gebruikte om zijn eetlust te remmen. 

Bij een huiszoeking bij de man troffen de speurders 450 euro en een hoeveelheid speed en weed aan, terwijl zijn drie kleine kinderen van 9, 8 en 4 jaar in de woning aanwezig waren. K.T. gaf toe dat hij af en toe cocaïne gebruikte. Verder dealde hij speed en gaf hij weed aan vrienden om hen uit de nood te helpen. De openbare aanklager vorderde een jaar cel, waarvan de helft met uitstel, en een boete van achtduizend euro, waarvan een deel met uitstel.

Glutenvrij eten

K.T. heeft zware medische problemen. Zo is hij intolerant voor gluten en zijn zijn darmen zwaar beschadigd. Daardoor moest hij stoppen met werken. Hij raakte in financiële problemen en begon daarom speed te verkopen. Hij deed dat naar eigen zeggen maar een paar maanden. “Het klopt dat mijn kinderen in het huis waren, maar ze hebben geen drugs gezien, want het lag in de berging op de bovenste plank”, zegt de man. “Ook rookte ik geen joints in huis en gebruikte ik geen speed voor de ogen van mijn kinderen. Ik dealde niet voor het geld, maar om te overleven. Speed kost minder dan glutenvrij eten en het remt de eetlust.”

De rechter wees de man erop dat zijn medische toestand niet zal verbeteren door drugs te gebruiken. “En je moet het goede voorbeeld geven aan je kinderen.” De beklaagde hoopt op mildheid van de rechter. Vonnis op 2 maart.