Sint-Bernardus blijft groeien

BROUWERIJ LANCEERT NIEUW BIER EN VERHOOGT CAPACITEIT MET EXTRA INSTALLATIE

Marco Passarella en Hans Depypere bij de tanks voor de nieuwe brouwzaal.
Lisa Bacelle Marco Passarella en Hans Depypere bij de tanks voor de nieuwe brouwzaal.
Brouwerij Sint-Bernardus uit Watou lanceert deze week een nieuw seizoensbier, de Sint-Bernardus Extra 4. Ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan de installatie van een nieuwe brouwzaal die vanaf augustus gebruikt zal worden.

Drie jaar later dan gepland brengt brouwerij Sint-Bernardus een nieuw bier op de markt, de Extra 4. "Dat is een bier dat in alle oude publiciteit van de brouwerij aan bod komt, maar al sinds de jaren zeventig niet meer werd gebrouwen. Met onze Amerikaanse invoerder Darius Debski hadden we het vijf jaar geleden over de toekomstplannen en we vonden het wel een goed idee om de Sint-Bernardus 4 opnieuw te brouwen. Toen alle papieren in orde waren en het recept klaar was, overleed Darius echter plots. Daarom besloten we het bier niet op de markt te brengen", zegt verkoopsdirecteur Marco Passarella.


"Het idee bleef wel hangen en ook Vicky, de echtgenote van Darius die de zaak verder runt, bleef ernaar vragen. Nu we bezig zijn met de uitbreiding van de brouwzaal en het verhogen van de capaciteit, vonden we het een goed moment om het bier alsnog te lanceren en onze belofte aan Darius na te komen. Zijn naam staat zelfs vermeld op de Amerikaanse etiketten", vervolgt Passarella.

Het nieuwe bier Sint-Bernardus Extra 4.
Lisa Bacelle Het nieuwe bier Sint-Bernardus Extra 4.

Seizoensbier

De Extra 4 is een blond bier met 4,8 procent alcohol en meer Poperingse hop dan gebruikelijk bij Sint-Bernardus. "We hebben 54.000 liter van de Extra 4 gebrouwen, waarvan 50 procent voor de Amerikaanse markt. Alles is al verkocht, we hebben enkel nog wat vaten over. Tegen het einde van de week kan het bier gekocht worden in de betere bierhandels in ons land. Het is de bedoeling om de Extra 4 jaarlijks op 15 mei op de markt te brengen, het gaat dus om een seizoensbier", vult zaakvoerder Hans Depypere aan.

Zes keer per dag brouwen

Toch is het voor de brouwerij niet evident om met de huidige capaciteit een nieuw bier op de markt te brengen. "De productie is de voorbije jaren inderdaad sterk gestegen. In 2008 brouwden we nog 1.700.000 liter bier per jaar, dit jaar zullen we er ongeveer 3.600.000 liter maken", zegt zaakvoerder Hans Depypere. "Momenteel wordt daarom een nieuwe brouwzaal geïnstalleerd, waarmee we de productie indien nodig kunnen opvoeren. Met de huidige installatie zitten we aan ons maximum en kunnen we slechts twee keer per dag brouwen. Met de nieuwe installatie kan dat maar liefst zes keer per dag. We kunnen ook veel efficiënter werken."


Een verklaring voor de sterke groei is er niet meteen. "De bieren zijn de laatste jaren zowel in binnen- als buitenland een pak bekender geworden en dat zie je ook in de verkoop. Toch zijn we ervan overtuigd dat er nog groeimarge is. Zo merken we de laatste tijd dat steeds meer vrouwen graag een biertje lusten en ook in Wallonië zijn er nog veel mogelijkheden", besluit Passarella.