Scouts planten 70 zwarte populieren aan Vleterenbeek

De scouts staken de handen uit de mouwen.
Henk Deleu De scouts staken de handen uit de mouwen.
25 scoutsleden hebben zaterdagnamiddag in Poperinge zeventig zwarte populieren aangeplant langs de Vleterenbeek, tussen de Havermuis en Boescheepseweg. Dat gebeurde in opdracht van de provincie en kaderde in de Dag van de Natuur van Natuurpunt.

Populieren passen zich makkelijk aan het lokaal klimaat en plaatselijke bodem aan. “Ze zijn goed bestand tegen plagen en ziektes en bieden bescherming en beschutting aan allerlei dieren”, zegt gedeputeerde voor Milieu Jurgen Vanlerberghe (sp.a). “Populieren gedijen goed langs beken en waterkanten en geven het landschap een typisch lijnvormig element, waar veel diersoorten zoals vleermuizen gebruik van maken. We leggen in de berm van het bufferbekken ook een oeverzwaluwwand aan, waarin vogels ongestoord kunnen broeden. De aanvliegroute wordt vrijgemaakt van struiken en bomen, zodat de zwaluwen ongehinderd de wand kunnen bereiken”, gaat Vanlerberghe verder.

De rij populieren aan de Vleterenbeek.
Henk Deleu De rij populieren aan de Vleterenbeek.

Gekweekt in VTI

De zwarte populieren werden gekweekt in het VTI van Poperinge. Het VTI is als enige school in Vlaanderen al vijftien jaar bezig met het vermeerderen van autochtone zwarte populieren. De ouders van die nieuwe bomen zijn gekend via het Agentschap Natuur en Bos. De populieren zijn door het uniek kweekprogramma van de tuinbouwleerlingen beter bestand tegen ziektes en insecten.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.