Schenk je oud skateboard aan Skate4All en help mee kinderarmoede bestrijden

Karel Vandenbroucke stampte het project ‘Skate4All’ uit de grond.
Michel Maes Karel Vandenbroucke stampte het project ‘Skate4All’ uit de grond.
Karel Vandenbroucke wil met zijn project ‘SKate4All’ kinderarmoede in Poperinge aanpakken. Hoe? Door ze kennis te laten maken met skateboarden. “Skaten is niet zomaar een sport. Het is een levensstijl die een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen”, zegt hij. Daarnaast zamelt het project ook skateboards in, om dan terug uit te delen aan kinderen die er zelf geen kunnen aanschaffen.

Karel Vandenbroucke (29) uit Poperinge wil met zijn project ‘Skate4All’ Poperingse jongeren op een laagdrempelige manier laten kennismaken met skateboarden, en zo ook kinderarmoede aanpakken. Als lid van Bijzonder Comité van de Sociale Dienst en CD&V Poperinge stampte hij het project in samenwerking met Sociaal Huis Poperinge uit de grond. “We horen steeds vaker dat in België meer en meer kinderen leven in armoede. Ook in Poperinge is dat jammer genoeg het geval. Kinderarmoede is een persoonlijk drama voor kinderen en hun ouders. Door het ontbreken van kansen voelen ze zich niet enkel achtergesteld op school, maar deze problematiek heeft ook een grote impact op hun vrijetijdsbesteding. Daarom verdienen deze kinderen een duwtje in de rug”, vindt Karel.

“Dat duwtje in de rug geven, willen we doen door de jeugd uit Poperinge te laten kennismaken met skateboarden. Skaten is niet zomaar een sport. Het is een levensstijl die een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. Op je skateboard heb je namelijk een enorm gevoel van vrijheid. Niemand zegt je welk trucje je moet doen, naar waar je moet rijden, hoe ver je moet springen,... Je doet wat je zelf wil, op je eigen tempo en met vallen en opstaan. Samen met andere skaters ben je gemotiveerd om je grenzen te verleggen. Je leert doorbijten, risico’s nemen en vertrouwen op je intuïtie. Dit zijn allemaal eigenschappen die kinderen goed kunnen gebruiken.”

Skateboards doneren

Een nieuw skateboard kost al snel 100 euro en die investering is niet voor iedereen mogelijk. “Een nieuw skateboard kopen voor je kind is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Er zijn uiteraard goedkopere modellen te vinden, maar de ervaring leert dat je skateboard toch een zekere kwaliteit moet hebben om goed te leren skaten. Op een slecht skateboard geef je sneller op omdat het niet zo vlot gaat. Het gaat dan vooral over goed rollende wieltjes, stevige assen en een flexibele plank. Dit is het doel van Skate4All: kwalitatieve tweedehands skateboards aanbieden aan Poperingse kinderen. De drempel verlagen, om er met een skateboard over te kunnen springen”, vertelt Karel. Op het oude Poperingse skatepark leerde Karel zelf skateboarden. “Sinds enkele jaren is het skatepark helemaal vernieuwd. Zelf begon ik op mijn 11 jaar met skateboarden met enkele vrienden uit de straat, waaronder de ondertussen professionele skateboarder Axel Cruysberghs. Na 18 jaar doe ik dat nog altijd even graag.”

Je oud skategerief kan je dus doneren aan Skate4All. “In een eerste fase willen we oude skateboards inzamelen en deze opsmukken. We willen niet enkel volledige skateboards inzamelen, maar ook losse onderdelen zoals wieltjes, rollementen, assen, bescherming enzovoort. Op die manier kunnen we de meest kwalitatieve skateboards samenstellen. In de paasvakantie in 2020 plannen we enkele kennismakingslesjes op het skatepark van Poperinge. Hiervoor zullen we vanaf februari informatie verspreiden.” 

Alle materiaal kan binnengebracht worden op de jeugddienst, in het buurthuis in de Bellewijk of bij Karel Vandenbroucke thuis, Hallertaulaan 6 in Poperinge. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.