Rookmelders en alerte buurman redden mogelijk leven bewoner na brand in appartement

Brand in een appartement in Poperinge
Alexander Haezebrouck Brand in een appartement in Poperinge
In de Casselstraat in Poperinge brak donderdagnacht omstreeks 2.15 uur brand uit in een appartement op de tweede verdieping. Bewoners van het gebouw werden gewekt door de rookmelder in de gang. 

“De eerste keer gaf ik die rookmelder niet zoveel aandacht”, vertelt bewoner Franky Foubert. “Toen er nog een rookmelder af ging, ben ik naar buiten gaan kijken. Ik zag hoe de rook door de spleten van de deur van mijn buurman naar buiten kwam. Ik heb meteen op zijn deur gebonkt en de hulpdiensten verwittigd. Hij was in paniek en wist niet goed wat er gebeurde.” Ook andere bewoners belden de hulpdiensten. 

De eerste keer gaf ik die rookmelder niet zoveel aandacht. Toen er nog een rookmelder af ging, ben ik naar buiten gaan kijken. Ik zag hoe de rook door de spleten van de deur van mijn buurman naar buiten kwam. Ik heb meteen op zijn deur gebonkt en de hulpdiensten verwittigd

Buurman Franky Foubert

De brandweer vond de man op de grond in de gang van het appartementsgebouw. Hij werd met rookintoxicatie afgevoerd naar het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper maar verkeert niet in levensgevaar. De brandweer evacueerde nog zes andere bewoners van het gebouw met 11 appartementen op twee verdiepingen. Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk, mogelijk ligt een oververhitte laptop in de zetel aan de basis van de brand. 

Zware schade

Het getroffen appartement is zwaar beschadigd en onbewoonbaar. De nabijgelegen woongelegenheden hebben lichte rook en waterschade. De buren moesten de nacht ook noodgedwongen elders doorbrengen. De andere bewoners konden na een uur opnieuw binnen in hun appartement.

In het appartementsgebouw hingen pas sinds twee jaar rookmelders in de gemeenschappelijke delen. Rookmelders zijn vanaf één januari verplicht. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • david ver eenooghe

  Er hangen pas rookmelders van mei 2019 zeker geen 2 j zelf een brandtrap staat er nog maar enkele maanden

 • Chris Devlaeminck

  Dus de bewoners zelf waren niet wakker gekomen van hun rookmelders? Gelukkig was daar een wakkere buurman.

 • Kristien Laflere

  Ik heb de hulpdiensten gebeld, terwijl mijn vriend Johnny Govaerts naar boven is gelopen al roepend het brand op de 2de verdieping. We zijn opgevangen geweest door de overburen waar we een 2tal uur goed opgevangen zijn geweest. Waarvoor onze beste dank anders gingen we 2u buiten gestaan hebben in de regen en kou

 • Patrick Najbart

  De rookmelders zijn MOGELIJK plots 'de redders' in deze situatie. De verkoop is goed op gang....