Residentie Belfort en brasserie Belfort 2.0 openen de deuren

Residentie Belfort en brasserie Belfort 2.0 openen de deuren.
LBR Residentie Belfort en brasserie Belfort 2.0 openen de deuren.
De residentie Belfort op de Grote Markt in Poperinge werd na twee jaar bouwen geopend. Het complex is gerealiseerd op de historische site van het Belfort. Residentie Belfort zijn erkende assistentieflats in samenwerking met de stad Poperinge en de brasserie Belfort 2.0.
Het stadsbestuur is tevreden met deze meerwaarde voor Poperinge.
LBR Het stadsbestuur is tevreden met deze meerwaarde voor Poperinge.

Het project Belfort ligt op de Grote Markt in Poperinge, vlakbij het stadspark. De vroegere gevel van hotel Belfort werd behouden. “De residentie bevindt zich voor een deel aan de Grote Markt, maar er is ook een achterliggend gebouw. Er zijn veertig assistentiewoningen met professionele zorgverlening en vier gewone appartementen. De residentie staat in verbinding met het woonzorgcentrum Huize Proventier die instaat voor de zorgverlening via een brugje over de Bommelaarsbeek. Aan de achterkant is er al een wandelweg tot aan het Gasthuisplein”, zegt Maarten Criem van Community Building. 

De flats zijn ruim en modern.
LBR De flats zijn ruim en modern.

“Dit project sluit volledig aan bij het concept van Community Building. Het zijn erkende assistentiewoningen die zich situeren in de kern van de stad. Het zijn betaalbare, ruime, kwalitatief en innovatief ingerichte flats met terras. De woningen zijn volledig rolstoeltoegankelijk en uiteraard ook voorzien van noodknoppen. Deze assistentiewoningen zijn er voor iedereen, 65% van de assistentiewoningen zijn al verhuurd. We hebben ervoor gekozen om de prijzen zo laag mogelijk te houden. Een gemiddeld pensioen ligt tussen de 1.200 euro en 1.400 euro. Er zijn dus flats te huur voor 28 euro per dag. Alle kosten zijn inbegrepen, zoals de huur, de syndicus, het beheer van de vaste kosten, noodoproepsystemen ... De bewoner dient enkel nog water, gas en elektriciteit zelf te betalen. Er zijn ook ondergrondse parkeerplaatsen.”

Horecazaak

Een horecazaak werd uitgebouwd in het project en bevindt zich op de benedenverdieping. “Een meerwaarde voor de bewoners van Belfort. Ze kunnen ervoor kiezen om een hapje te eten in de brasserie, maar ze kunnen ook in WZC Huize Proventier gaan eten”, vertelt Maarten. “In brasserie Belfort 2.0 is er plaats voor 40 mensen. Een terras wordt ook nog uitgewerkt. Elke dag komt er een nieuwe lunch en om de 10 dagen zullen er nieuwe suggesties zijn. Tussen 14 uur en 17 uur kan een pannenkoek, wafel of appeltaart gegeten worden”, vult uitbater Belfort 2.0; Simon Deknudt aan. Op maandag 10 februari opent brasserie Belfort 2.0 de deuren.

In Residentie Belfort vind je ook brasserie Belfort 2.0.
LBR In Residentie Belfort vind je ook brasserie Belfort 2.0.

Sociaal Huis

Het volledige project Belfort werd gerealiseerd in samenwerking met de stad Poperinge. “Dit is een belangrijke stap vooruit en op meerdere vlakken een meerwaarde. We voegen een horecazaak toe aan de Grote Markt, gelegen aan de zonnekant. Daarnaast voegen we ook een stukje dienstverlening toe. Mensen worden graag oud in hun eigen leefomgeving. Het OCMW biedt de dienstverlening aan vanuit het woonzorgcentrum Proventier. In de toekomst willen we de omgeving van de beek opwaarderen”, klinkt het bij burgemeester Christof Dejaegher. De benedenverdieping van het complex, kant Veurnestraat, zal de stad in gebruik nemen. “Het Sociaal Huis wordt in de toekomst omgebouwd en wordt in het complex Belfort getrokken. Alle loketdiensten van de stad en het OCMW zullen samenzitten met het Sociaal Huis in de Veurnestraat.”