Poperingse spletters zijn erkend als Vlaams streekproduct

Chocolaterie Stijn Glorie met zijn andere streekproduct: mazarinetaart.
Laurie BaIlliu Chocolaterie Stijn Glorie met zijn andere streekproduct: mazarinetaart.
De West-Vlaamse spletters of splitwafels van chocolaterie Stijn zijn erkend als streekproduct. Een spletter is een wafeltje met een vanille botercrème of met cassonade. “Dit doet echt deugd”, glundert chocolatier Stijn Glorie. 

In 2019 heeft de VLAM elf erkenningen voor traditionele streekproducten uitgereikt. De laatste erkenningsronde van dit jaar leverde nog twee erkenningen op, waaronder de West-Vlaamse splitwafels van Chocolaterie Stijn uit Poperinge. West-Vlaamse splitwafels of Poperingse spletters worden gesplit of ‘gesplet’ om daarna gevuld te worden met boterroom. Om een wafel te kunnen splitten, is gistdeeg nodig. Het deeg rust 12 tot 24 uur voor het wordt gebakken. Chocolaterie Stijn uit Poperinge maakt twee soorten splitwafels: ‘witte spletters’ met vanilleboterroom en ‘bruine spletters’ met cassonadeboterroom.

Poperingse spletters zijn erkend als Vlaams streekproduct.
Chocolaterie Stijn Poperingse spletters zijn erkend als Vlaams streekproduct.

Tweede erkenning

Stijn Glorie is al enkele jaren chocolatier in Poperinge. In 2017 verhuisde hij naar een groter pand in de Gasthuisstraat. Marc Sansen liet toen de 222 jaar oude patisserie Sansen over aan Stijn. Glorie heropende de zaak onder de naam ‘Chocolaterie Stijn’. “Na de mazarinetaart (een taart van briochedeeg overgoten met een warme saus van boter en stroop en bestrooid met kaneel, nvdr) hebben we nu onze tweede erkenning van Vlaams streekproduct op zak. Dat nu ook onze Poperingse spletters erkend zijn, doet deugd”, zegt chocolatier Stijn. 

Poperingse spletters.
VLAM Poperingse spletters.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.