Poperinge werkt plan uit om handel duwtje in de rug te geven, maar oppositie heeft kritiek: “Pop.pas sluit bepaalde handelaars en consumenten uit”

Bram Meeuw.
Open VLD Bram Meeuw.
Het economisch relanceplan van Poperinge lag op tafel tijdens de afgelopen gemeenteraad. Oppositiepartij Open Vld kan zich niet helemaal vinden in het plan en vindt dat de Pop.pas niet het beste systeem is. “De Pop.pas sluit handelaars uit en schrikt oudere inwoners af”, meent raadslid Bram Meeuw.

Poperinge heeft een plan klaar voor de ondersteuning van de exitstrategie en de relance van het lokale socio-economische leven na corona. Het plan werd toegelicht tijdens een videovergadering aan het dagelijks bestuur van de Stedelijke Raad voor Lokale Economie en aan de externe leden van vzw Centrummanagement. In het plan staan drie krachtlijnen: de lokale economie ondersteunen, inwoners motiveren om lokaal te kopen met ‘DOntquIT’ en de Pop.pas, een spaarkaart waarmee je bij aangesloten handelaars punten kunt sparen.

Papieren bon

Open Vld is niet volledig overtuigd van het plan. “Het is evident dat in de eerste plaats de lokale economie ondersteund wordt en dat we hiervoor ook de hulp nodig hebben van de consument, die lokaal koopt, maar de Pop.pas is hiervoor niet het beste systeem”, vindt raadslid Bram Meeuw. Hij vreest dat het gebruik van dit systeem heel wat handelaars en consumenten zal uitsluiten. “Er wordt gemikt op 120 deelnemers, terwijl er toch meer handelaars en ondernemers zijn. Ook zal het heel wat oudere consumenten afschrikken. Voor sommige handelaars komt het zelfs over dat de coronacrisis gebruikt wordt om de Pop.pas, waar al heel wat handelaars uit stapten, te herlanceren. Ons voorstel is dan ook om op een simpeler manier te werken.”

Zo stelt Open Vld voor een papieren bon met code te verdelen onder alle gezinnen. “Deze kan dan ingewisseld worden bij alle handelaars. Ook stellen we hierbij voor om na te gaan of er een mogelijkheid is om de bon op te splitsen in twee bonnen van elk tien euro, waarbij een algemene bon en een bon die specifiek in de horeca gebruikt moet worden, aangezien de horeca nog zwaarder getroffen is dan andere sectoren.”

Ook had de partij nog enkele aanvullingen. “We stelden vorige gemeenteraad al voor om een subsidie in te voeren voor de handelaars en ondernemers die plots moeten investeren in preventiemateriaal. Deze subsidie zien we het liefst niet gekoppeld aan een verplicht vijfjarig gebruik van de Pop.pas. De planning van onderhoudswerken aan wegen moet ook herbekeken worden, zodat handelaars na hun heropstart niet meteen geconfronteerd worden met overlast door wegenwerken.”

Gratis systeem

“Waarom een nieuw systeem uitvinden als we een bestaand systeem hebben? Heel wat consumenten zijn al vertrouwd met de Pop.pas en Pop.kado”, reageert burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “Het plan gaat ook vooral om Pop.kado. Via de tablet van de handelaar kan het volledig contactloos gebeuren. De code van de klant moet gewoon voor de scanner gehouden worden. Met een papieren bon kan dat volgens mij niet. Als handelaar weet je niet waar de papieren bon al heeft gelegen of wie die bon al vasthad. Dat is een verhoogd risico op besmetting”, meent Dejaegher. “Geen enkele handelaar heeft een reden om niet mee te doen. Alles wordt gratis geleverd en geïnstalleerd. Voor de horeca hebben we een aantal specifieke voorstellen uitgewerkt. Dat we de coronacrisis gebruiken om de Pop.pas te herlanceren, klopt ook niet.”