Parking Callicannes tijdelijk gesloten

POPERINGE TREFT MAATREGELEN NA OVERLAST DOOR TRANSMIGRANTEN

De technische dienstvan Poperinge plaatst betonblokken rond de parking.
Michael Depestele De technische dienstvan Poperinge plaatst betonblokken rond de parking.
De openbare grensparking Callicannes is volledig afgesloten en er geldt een parkeerverbod, evenals op de bijhorende Callicannesweg. De stad neemt de maatregelen na meldingen van overlast door transmigranten die er verbleven en afval achterlieten.

De Poperingse burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) besliste, in overleg met het schepencollege, om de grensparking Callicannes tijdelijk te sluiten.


"We voorzien ook systematische controles en evaluaties van de toestand", schetst Poperings burgemeester Christof Dejaegher. Dit na toenemende meldingen van wantoestanden, zoals sluikstorten, en de stijgende aanwezigheid van transmigranten op en rond deze parking sinds half januari.


De sluiting van de 'jungle van Calais' zorgde voor een licht voelbare stijging van het aantal transmigranten op en rond de parking van Callicannes. "Sinds januari van dit jaar voelen we het aantal klachten van omwonenden en handelaars heel sterk toenemen", duidt Christof Dejaegher. De situatie was niet langer houdbaar. Eind februari werd het stadsbestuur ingelicht over de problemen. Er volgde overleg met de politiediensten en een vergadering met de buurtbewoners werd ook georganiseerd.

Vechtpartijen

De openbare orde en de hygiëne komen duidelijk in het gedrang", zegt de burgemeester.


"Er werden uitwerpselen gevonden op de parking, waar geen toilet is."Verder kwam er meldingen van vechtpartijen met chauffeurs, houten paletten werden ontvreemd, er slingerde overal afval rond, ook op de akkers en velden van de landbouwers, die in hun velden duidelijk voetsporen konden zien. "Zonder ingrijpen zou dit onvermijdelijk leiden tot schade aan gewassen en machines."

Slaapzakken

Sporen van de transmigranten werden maandag aangetroffen door buurtbewoner Dany Devos. "Ik trof slaapzakken en voedselpakketten aan. De transmigranten moeten zich hier de laatste tijd verschanst hebben", verduidelijkt Dany.


"Er liggen hier ook ladders die ze gebruikten om in vrachtwagens te kruipen." Dany en zijn vrouw Liesbeth De Gruyter hebben beiden een zaak vlakbij de grensparking. "Iedere nacht was het een probleem. Soms waren ze met 3 à 4, maar het gebeurde ook dat ze in groepen van 12 à 15 personen waren. Ze vluchtten weg over velden van landbouwers waardoor hun gewassen plat getrapt werden. Ze verbleven zelfs in schuilhokken van dieren en gebruikten ook onze garage als toevlucht." Dany en Liesbeth halen opgelucht adem. "Het gaf ons een angstig gevoel om de transmigranten hier te zien rondsluipen. Als politie of ander verkeer naderde schuilden en verstopten ze zich, waardoor ze nooit konden gevat worden. We zijn altijd op een veilige afstand gebleven."


"Dat mensen schuilhokken van weidedieren of garageboxen gebruiken om de kou te trotseren, is overigens mensonterend," benadrukt de burgemeester. "Die mensen moeten geholpen worden, maar het moet op een fatsoenlijke manier gebeuren." In het beste geval worden de wegen op en rond de grensparking Callicannes eind september terug opengesteld. Zo nodig worden het besluit van de burgemeester en de verkeersmaatregelen nog verlengd. "In september zullen we evalueren en beslissen we hoe het verder moet", besluit burgemeester Dejaegher.