Oudste hoeve van Watou wordt in ere hersteld

Zo zal de oudste hoeve van Watou er na de restauratie uitzien.
Spoor9 Zo zal de oudste hoeve van Watou er na de restauratie uitzien.
De oudste hoeve van Watou wordt gerestaureerd. “Het is de bedoeling om zowel de woning als de schuur aan te pakken”, zegt projectleider bij Aquastra, Brecht Vandenberghe.

De hoeve in de Palingstraat 6 in Watou bestaat uit een boerenwoning en bijhorende schuur. “Beiden zijn opgebouwd in vakwerk (houten balkstructuur met een invulling, red.) en zijn beschermd als monument sinds 2002”, zegt projectleider bij Aquastra, Brecht Vandenberghe. 

Hij zal de restauratie begeleiden. Het architectenbureau voor de restauratie is Spoor9 architecten uit Ieper. Brecht woont zelf in een beschermde vakwerkwoning in Haringe. “Ik heb deze restauratieoefening enkele jaren voor mezelf gedaan en vind het héél boeiend dit nog eens te kunnen herhalen voor mijn werk”, zegt Vandenberghe.

De oudste hoeve van Watou wordt weer bewoonbaar na restauratie.
Laurie Bailliu De oudste hoeve van Watou wordt weer bewoonbaar na restauratie.

16de eeuw

Het oudste deel van de hoeve is het woonhuis, hoewel een exacte bouwdatum niet gekend is. “Gezien de bouwstijl van de meest oorspronkelijke gevel aan de straatzijde, vermoeden we dat die stamt uit de eerste helft van de 16e eeuw. Er is door de eeuwen heen al veel verbouwd aan de woning.” 

In de kelder werd een datumsteen ingemetseld met het jaartal 1715. “In dat jaar moet de woning van een ‘hallenhuis’ verbouwd zijn geweest naar een comfortabelere woonst met dubbele haard, voute (een (slaap)kamer, meestal een drietal trappen hoger gelegen dan de woonplaats, red.) en kelder. De topgevel aan de westkant is ook een latere invulling. Gezien de regenkant werd deze gevel in plaats van in vakwerk in baksteen opgetrokken en werd een bakoven toegevoegd, met aan de binnenzijde een grote ‘Vlaamse haard’ in het keukengedeelte.”

Historisch onderzoek

De familie van René Deprez, afkomstig van Proven, was begin 20e eeuw actief op de boerderij. Dat staat te lezen in het historisch onderzoek van Antoon Couttenye. Na zijn overlijden werd hij opgevolgd door zijn drie ongehuwde zonen: Romain, Maurice en Achille. ‘Broer Maurice overleed in 1979 en Achille bleef er met huishoudster Alice Busson wonen. Na het overlijden van Achille in 1989 erfde zij de hoeve en bleef er wonen tot 1997. Daarna werd de hoeve niet meer actief bewoond en werd ze tweemaal verkocht, maar tot restauratie kwam het nooit, tot nu.”

De woning zal opnieuw een woonfunctie krijgen en het hopmagazijn wordt een vakantiewoning. Het is de bedoeling dat de volledige site wordt gerestaureerd. “De hoeve krijgt een restauratie omwille van zijn herbestemming en uit noodzaak. Als eigenaar van een beschermd monument heb je een ‘instandhoudingsplicht’. Je bent verplicht zorg te dragen voor je beschermd erfgoed”, vertelt Vandenberghe. 

Tot halfweg 2020

De woning wordt eerst gerestaureerd. “Logisch, gezien de hoogdringendheid en de meest historische bouwwijze. De restauratie van de woning zal vermoedelijk tot halfweg 2020 duren. Hiervoor wordt beroep gedaan op gespecialiseerde onderaannemers voor het reconstrueren van de vakwerkstructuur, het heropbouwen van de bakoven en de rieten dakbedekking” Welke invulling de schuur zal krijgen is nog niet gekend.

De oudste hoeve van Watou wordt gerestaureerd.
Laurie Bailliu De oudste hoeve van Watou wordt gerestaureerd.
Laurie BailliuReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.