Opgravingen aan kerken afgerond

KOMENDE MAANDEN ZAL ONDERZOEK UITGEVOERD WORDEN OP SKELETTEN

Deze skeletten werden gevonden nabij de Sint-Janskerk.
Foto Michael Depestele Deze skeletten werden gevonden nabij de Sint-Janskerk.
De opgravingen aan de Sint-Janskerk en Sint-Bertinuskerk in Poperinge, die er kwamen naar aanleiding van aanpassingswerken, zijn afgelopen. De afgelopen maanden werden meer dan 350 skeletten gevonden, waaronder zelfs een massagraf van 25 mensen.

"Bij de Sint-Janskerk wordt er riolering aangelegd en komt er een kiss & ride-zone. Voor de riolering moet men in de bodem aan de slag gaan en daarom werden op die locatie opgravingen uitgevoerd", zegt erfgoedcoördinator Jan Decorte. "Ook bij de Sint-Bertinuskerk werden opgravingen uitgevoerd. Daar wordt gewerkt op het kerkhof, dat in gebruik was tot en met 1784. Op de volledige locatie, waar een appartementsgebouw komt, werd ook onderzoek uitgevoerd."

Chemische analyse

Aan beide kerken werden de afgelopen maanden heel wat skeletten opgegraven. In februari liet Jan Decorte weten dat er 135 geraamtes werden gevonden tijdens opgravingen. Intussen ligt de balans een stuk hoger. In totaal werden meer dan 350 skeletten gevonden. Aan de Sint-Bertinuskerk vond men op 100m² maar liefst 210 skeletten, een groot aantal voor een klein stukje kerkhof.


De oudste skeletten kunnen op basis van terreinwerk gedateerd worden in de 15de eeuw, maar zekerheid daarover is er nog niet. "Die krijgen we pas als we een C14-datering uitvoeren, een chemische analyse", legt Decorte uit.


Op basis van terreinwerk kunnen de oudste skeletten in de 15de eeuw gedateerd worden. "Echte zekerheid is er pas als we op enkele skeletten C14-datering uitvoeren, dat is een chemische analyse." De jongste skeletten dateren van het einde van de 18de eeuw.


Aan de Sint-Janskerk werden een 150-tal skeletten opgegraven. Vermoedelijk dateren die uit dezelfde periode als die die gevonden werden aan de Sint-Bertinuskerk. "Een massagraf van 25 mensen was daar een opmerkelijke vondst", vertelt Decorte. "Onderzoek wees uit dat het om personen gaat, die tussen de 18 en 25 jaar oud waren toen ze stierven. Nu is het natuurlijk de vraag wat de aanleiding was om 25 mensen samen in een massagraf te begraven. Door de leeftijd denken we in de richting van militairen, maar het kan ook om massale sterfte na een ziekte gaan. Verder onderzoek zal dit moeten uitwijzen. We zullen het dus pas binnen enkele maanden weten. Het zal moeilijk worden, maar we gaan zeker grondig onderzoek uitvoeren op deze skeletten."

Leeftijd bepalen

Nu de opgravingen werden afgerond is het werk niet afgelopen. "Het botmateriaal wordt nog gewassen en de skeletten moeten verder onderzocht worden." Aan de hand van verder onderzoek probeert men het geslacht, de leeftijd en eventuele ziektes van de lichamen te achterhalen.