Open Vld stelt zich vragen bij subsidiereglement voor handelaars

De Grote Markt in Poperinge.
Michael Depestele De Grote Markt in Poperinge.
Poperinge gaat het subsidiereglement ter ondersteuning van de lokale handelaars in de woonkernen wijzigen en daar is Open Vld niet blij mee. Winkeliers worden verplicht te werken met de Pop.pas, terwijl andere winkels niet in aanmerking komen voor een subsidie omdat ze niet in het centrum liggen. De oppositie wil het handelscentrum daarom uitbreiden of aanpassen.  

Poperingse winkeliers kunnen verschillende subsidies aanvragen, maar die aanvraag wordt gekoppeld aan de Pop.pas. Dat is een spaarkaart waarmee je bij handelaars punten kunt sparen. Open Vld vindt het niet kunnen dat handelaars zich verplicht moeten aansluiten aan de Pop.pas als ze subsidies willen aanvragen. “Een handelaar die bijvoorbeeld een renovatiepremie van 3.000 euro wil aanvragen, moet eerst verplicht minstens vijf jaar de Pop.pas gebruiken in zijn zaak. Het inschrijvingsgeld en het gebruik van die pas kosten bijna de helft van die renovatiepremie. Wat is dan nog het nut van die premie, dit is toch absurd”, vindt gemeenteraadslid Danny Lefebvre (Open VLD). Sinds de opstart van de Pop.pas is het aantal deelnemende zaken ook afgenomen.

“We blijven achter de koppeling van de subsidies aan de Pop.pas staan. Het is een goed instrument om aan klantenbinding te doen en het geeft ons de mogelijkheid om geld rechtstreeks in de Poperingse economie te steken”, reageert burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

Gemeenteraadslid Isabel Sticker (Open Vld).
David Beerlandt Gemeenteraadslid Isabel Sticker (Open Vld).

Gemeenteraadslid Isabel Sticker (Open Vld) wilde het dan weer hebben over het kernwinkelgebied. “De subsidies zijn afhankelijk van de zones waarin de handelszaken liggen. Voor Poperinge is dit het kernwinkelgebied, maar in de deelgemeenten staat de zone omschreven met straatnamen. In het centrum komt een handelszaak in de Casselstraat in aanmerking, maar een zaak in de Peperstraat niet. Ook in de deelgemeenten is de afbakening een probleem. Kan het kernwinkelgebied niet uitgebreid of aangepast worden?”, vraagt Sticker zich af.

“Die afbakening werd vastgelegd in de jaren negentig. Toen heeft het gemeentebestuur besloten het kernwinkelgebied te voorzien van het station tot de Onze-Lieve-Vrouwekerk. We hebben ondertussen al veel bijgestuurd. Zo hebben we er de hoekpercelen nog bij genomen, maar elke grens levert wel een discussie op”, legt Dejaegher uit. “Bovendien heeft die grens ook een beleidsmatige reden. De subsidies dienen om het centrum aantrekkelijker te maken.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.