Onze tips voor het weekend

Erfgoeddag

In Watou toont de smid van ’t Rattekot je hoe hij vroeger met hamer en aambeeld gereedschap maakte. Doe-activiteiten zijn er voor groot en klein.
Serge Braem In Watou toont de smid van ’t Rattekot je hoe hij vroeger met hamer en aambeeld gereedschap maakte. Doe-activiteiten zijn er voor groot en klein.

De 19de Erfgoeddag, op zondag 28 april, staat in het teken van vakmanschap en ambachten. Ook in de Westhoek valt heel wat te beleven. In Ieper kan je onder andere in de Sint-Maartenskathedraal glasramen bewonderen. Uitzonderlijk kan je de proosdijzaal bezoeken. “De Commonwealth War Graves Commission stelt tientallen ambachtslui te werk. Het erfgoeddepot DEPOTYZE wordt op Erfgoeddag uitzonderlijk opengesteld. Je kan er ook een demonstratie silexbewerking meemaken ”, zegt Hilde Cuyt, erfgoedcoördinator bij CO7. In De Lovie in Poperinge kan je de geschiedenis van het kasteeldomein ontdekken en demonstraties bijwonen: wol spinnen, kaarsen maken, stoelen vlechten, bewaren van eten en drinken.. In Watou toont de smid van ’t Rattekot je hoe hij vroeger met hamer en aambeeld gereedschap maakte. In Heuvelland kan je onder begeleiding van de huisbakker in de Sint-Laurentiuskerk in Kemmel de tentoonstelling ‘Heuvelland, om van te snoepen!’ bezoeken. In OC De Hazebrug van Langemark-Poelkapelle kan je deelnemen aan workshops of een demonstratie bijwonen. In het dorpshuis van Westvleteren kan je kennismaken met vakwerkbouw in de regio Vleteren/Poperinge/Alveringem. Het volledige programma kan je nalezen op www.co7.be.

Eerste Delta Classic in Roeselare

Roeselare Delta Classic Philiep Vermander en Arne Decramer
kos Roeselare Delta Classic Philiep Vermander en Arne Decramer

Artsen en medewerkers van AZ Delta organiseren op zaterdag 27 april voor het eerst een fietstocht namelijk de Delta Classic. Drie teams trekken tijdens het Hemelvaartweekend hun wieleroutfit aan om deel te nemen aan de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Om het inschrijvingsgeld van 15 000 euro te kunnen betalen, worden er verschillende acties georganiseerd, waaronder de Delta Classic. Het wielerparcours is toegankelijk voor iedereen, zowel geoefende renners als gezinnen. Wie deelneemt kan kiezen tussen een fietsparcours van 40, 70 of 110 kilometer. De fietstocht start in Roeselare op campus Brugsesteenweg tussen 12.00 uur en 14.00 uur. Er zijn stop- en bevoorradingsplaatsen in campus Torhout en campus Menen. Parkeren kan op de bezoekersparking van campus Brugsesteenweg. Deelnemen aan de Delta Classic kost 15 euro, kinderen onder de 12 jaar fietsen gratis. Starten en inschrijven kan via de Gasthuisstraat. Wegwijzers tonen je de weg.

Vlaanderen Wandelt in Roeselare

CDR

Wandelclub WSV De Colliemolen uit Oostnieuwkerke viert zijn 25ste verjaardag met de Vlaamse Wandeldag. Op zondag 28 april kan je vanuit Expo Roeselare tussen 7 uur en 15 uur een van de acht uitgestippelde wandelingen proberen. De wandelingen variëren in lengte van 5 kilometer tot 34 kilometer. De 5 kilometer is een kidsparcours. Na de wandeling kunnen de kinderen zich laten schminken. De andere wandelingen brengen de wandelaars naar de oude stedelijke begraafplaats, het historische stadscentrum, de REO Veiling, park Van De Walle, Muze’um L, Brouwerij Rodenbach… De wandelingen worden georganiseerd in samenwerking met stad Roeselare en Wandelsport Vlaanderen. In Expo Roeselare wordt een promo- en animatiedorp opgesteld. Deelnemen aan Vlaanderen Wandelt kost 1,50 euro voor federatieleden en 2 euro voor niet-leden. Kinderen jonger dan 12 stappen gratis mee. Meer info op www.vlaanderenwandelt.be.

Run for Laubia

Run For Laubia
Foto Michael Depestele Run For Laubia

Op zondag 28 april organiseert De Lovie de derde editie van Run for Laubia. “De opbrengst van de loop zal dit jaar besteed worden aan waterrecreatie op de vijver van het woonpark”, vertelt Angie Verbrigghe van De Lovie. De afstanden zijn één kilometer (Kids Run), vijf kilometer en 10 miles (16 kilometer). Het parcours is verhard en loopt door het kasteeldomein van De Lovie. In de voorbije edities mocht De Lovie honderden sportievelingen en heel wat supporters aan de zijlijn verwelkomen. “Dit jaar hopen we om een gelijkaardig aantal sportievelingen op ons domein te mogen verwelkomen. Burgemeester Christof Dejaegher zal van de partij zijn om het startschot te geven.” Meer info op www.runforlaubia.be. Daginschrijven is mogelijk.

VOLTA RSL
VOLTA RSL, het Stadsfestival van de toekomst
Joke Couvreur VOLTA RSL, het Stadsfestival van de toekomst

Het stadsfestival van de toekomst, VOLTA RSL, trekt dit jaar de kaart van het klimaat. Samen met Youth for Climate RSL haalt het festival op zondag 28 april regisseur en klimaatactivist Nic Balthazar en Toon Lambrecht, de rechterhand van Anuna De Wever, naar Roeselare. Het Grote Klimaatdebat vindt op zondag 28 april plaats in Wood Cube langs de Sint-Jorisstraat 28. Naast een debat brengt Volta ook muziek. Op zaterdag 27 april, om 20 uur, is er in café St. Georges aan het Stationsplein de 12e editie van de Jonge Helden Rock Rally. De winnaar treedt dinsdag 30 april op tijdens het gratis muziekfestival Volta RSL op het Stationsplein.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.