OLV-kerk krijgt gasfactuur van 19.000 euro (!): “Meterstanden niet correct doorgegeven”

Archieffoto
Michael Depestele Archieffoto
De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Poperinge heeft een afrekening van het gasverbruik ontvangen van 19.103 euro, dubbel zoveel als begroot. Dat is gebleken toen de kerkfabrieken van energieleverancier veranderden en er een eindafrekening werd opgemaakt. 

De jaarrekeningen van de kerkfabriek stonden op de agenda tijdens de laatste gemeenteraad. Gemeenteraadslid Alex Colpaert (Groen) stelde zich vragen bij de exploitatie-uitgaven van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. “Voor de exploitatie-uitgaven werd 9.000 euro begroot voor 2018, maar op de jaarrekening staat 10.000 euro meer of meer dan het dubbel, namelijk 19.103", zei Alex Colpaert. “Er is wel een uitleg bij de toelichting van deze jaarrekening gegeven door de kerkfabriek: het zou gaan om ‘een serieuze afrekening van het gasverbruik. De meterstand werd tot nu nooit correct opgenomen. Dit werd nu wel in orde gebracht met een grote correctiefactuur als gevolg.’ Als ik dit zo lees, vraag ik mij af wat er dan precies foutief werd genoteerd?”, vroeg Colpaert zich af.

“De foutmarge bedraagt meer dan een jaar gasverbruik. Van hoeveel jaren is het geleden dat deze fout systematisch werd gemaakt. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Heeft het stadsbestuur dit bevraagd en hierover een antwoord gekregen van de kerkfabriek?”

Schepen Ben Desmyter (CD&V) antwoordde: “De kerkfabriek in kwestie geeft de meterstanden door. Vorig jaar stapten de kerkfabrieken mee in een groepsaankoop energie. Door die keuze schakelden ze over op een andere energieleverancier en moest er een eindafrekening gebeuren. In het geval van de Onze-Lieve-Vrouwekerk moest er een heel grote correctie gebeuren. Sinds de jaarrekening bekend is, hebben we nog geen overleg gehad met de kerkfabriek van de OLV-kerk. De komende weken is dat wel de bedoeling. In de toekomst moet een correctiefactuur als dit vermeden worden, daar hebt u gelijk in.”




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.