Nieuwe theaterwandeling ‘De Totetrekker van Poperinge’

Schepen Loes Vandromme en de werkgroep met Matthias Breyne, Dries Vanrobaeys, Chris Vandenberghe en Wim Chielens en cultuurfunctionaris Jessy Clynckemaillie.
Michael Depestele Schepen Loes Vandromme en de werkgroep met Matthias Breyne, Dries Vanrobaeys, Chris Vandenberghe en Wim Chielens en cultuurfunctionaris Jessy Clynckemaillie.
‘De Totetrekker van Poperinge’, een nieuwe editie van de theaterwandeling, vertelt vanaf half augustus op zeven locaties in het centrum het fictieve verhaal van de illustere figuur Jean-Marie. Nieuw dit jaar is dat een maaltijd bij een lokaal restaurant de uitstap kan afsluiten. 

Drie jaar na de succesvolle opvoeringen van ‘De Dichter van Watou’ is het tijd voor ‘De Totetrekker van Poperinge’. “Ons hoofdpersonage is Jean-Marie. Wie is Jean-Marie? Wat heeft hij gedaan? Waarom heeft hij altijd ‘toten getrokken’? Uitzonderlijk dit jaar is de keuze voor een origineel fictief verhaal”, zegt cultuurbeleidscoördinator Matthias Breyne. Samen met Wim en Kobe Chielens, Dries Vanrobaeys en Chris Vandenberghe zit Matthias in de werkgroep die zich bezighoudt met de voorbereidingen. “Tijdens de wandeling is Jean-Marie niet zichtbaar, maar het verhaal draait wel rond hem. Er wordt tijdens de wandeling constant over hem gesproken. De ene heeft hem graag, de andere dan weer niet.”

Zeven locaties, zeven speeldata en tien vertoningen in augustus. Tien verschillende schrijvers en regisseurs, meer dan dertig acteurs en tientallen vrijwilligers achter de schermen. “Het is een fictief, maar alledaags verhaal met alledaagse locaties. Zo gaan we naar een kapperszaak, een café, het stadhuis… De slotscène wordt gespeeld in de Sint-Bertinuskerk. Elke locatie heeft ook een andere regisseur en/of schrijver.”

Verschillende theatervormen

De theaterwandelingen zijn ontstaan uit een samenwerking van de stad met alle Poperingse toneelverenigingen en met de steun van Opendoek. “We kozen er ook voor te werken met verschillende theatervormen. De acteurs en regisseurs gaan de uitdaging aan met onder andere musical, stomme film en slapstick. Deelnemers kunnen zich verwachten aan een uniek spektakel. Met de werkgroep zijn we vertrokken vanuit ‘theater’ en niet de lokale geschiedenis, zoals andere jaren. Elke scène heeft een andere theatervorm”, leggen Matthias en Wim uit. “Het verhaal ligt zo goed als vast, maar het kan gebeuren dat een scène over enkele weken plots een volledige andere invulling zal krijgen.”

Schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V) is alvast enthousiast over de nieuwe wandeling. “Uit alle vorige edities werden de goede elementen gepikt. Er werd altijd gestart vanuit het idee om iets te doen met alle toneelverenigingen. Dit is een platform waar ze zich kunnen uitleven en nieuwe technieken kunnen toepassen. Naar ons als stad is het een les in ‘hoe kunnen we extra ondersteunen?’”

LBR

1.500 deelnemers

De theaterwandelingen vinden dit jaar plaats op 16, 17, 18, 20, 21, 23 en 24 augustus. De avondvoorstelling start om 20 uur. Op zaterdag en zondag is er ook een voorstelling om 17 uur. Tijdens elke voorstelling gaan vijf groepen van dertig deelnemers op wandel door het centrum. In totaal kunnen 1.500 mensen de theaterwandelingen bijwonen. “Voor de slotscène in de Sint-Bertinuskerk komen alle groepen samen.”

De publieke verkoop van de tickets start op zaterdag 25 mei van 9 tot 13 uur bij de cultuurdienst van Poperinge en op zondag 26 mei tijdens Dag van het Park van 14 tot 18 uur in het stadspark. Een ticket kost twaalf euro. Na dat weekend gaat de ticketverkoop verder via de cultuurdienst van Poperinge.

Wandeling met menu

“Dit jaar kozen we ook voor een nieuw en extra element aan deze wandeling. Wie deelneemt, kan genieten van een maaltijd in Poperinge”, zegt cultuurfunctionaris Jessy Clinckemaillie. “Wie deze formule kiest, heeft keuze uit negen restaurants, die een theaterwandelingenmenu aanbieden voor de avondvoorstelling of na de voorstelling van 17 uur. Een ticket voor de theaterwandelingen inclusief diner kost vijftig euro en is alleen te koop bij de cultuurdienst van Poperinge.” De deelnemende handelszaken zijn: Flou’s, Hartig, Hotel Amfora, De Leene, La Poupée, Oud Vlaenderen, Pegasus, Poort Punt, Komma en Romanhof.

Meer info op www.poperinge.be/theaterwandelingen of bij de cultuurdienst op de Grote Markt 1, via cultuur@poperinge.be of op 057/34.66.23. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.