Nieuwe legislatuur met minder commissievergaderingen

Burgemeester Christof Dejaegher.
Michael Depestele Burgemeester Christof Dejaegher.
Tijdens de gemeenteraad van maandagavond liet de oppositie van zich horen. Het terugschroeven van het aantal commissies voor iedere gemeenteraad kon op weinig begrip rekenen.

Gemeenteraadslid Bram Meeuw (Open Vld) had enkele bedenkingen. “Het aantal commissies voor elke gemeenteraad daalt van vier naar één. Ook het aantal leden ligt nu vast op tien leden. Elke partij moet vertegenwoordigd worden. Met onze zeven zetels zullen we dus ondervertegenwoordigd zijn. Is er een reden voor de daling van het aantal commissies?” Gemeenteraadsleden Alex Colpaert (Groen), Martine Vanbrabant (Vlaams Belang) en Jean-Marie Blondeel (N-VA) sluiten zich aan bij gemeenteraadslid Meeuw.

Gemeenteraadslid Bram Meeuw.
David Beerlandt Gemeenteraadslid Bram Meeuw.

Ervaring

“De beslissing is gebaseerd op zes jaar ervaring. Op bepaalde commissievergaderingen waren vier tot vijf raadsleden aanwezig en enkele schepenen. Waar zijn we dan mee bezig? Moeten we dan belastinggeld blijven spenderen aan commissievergaderingen?”, reageert burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “Op sommige vergaderingen waren ook amper agendapunten en duurden ze dus amper 25 minuten. Heel vaak werden vragen vanuit de commissie herhaald op de gemeenteraad. Is een commissievergadering dan wel nodig? We zijn zeker bereid belangrijke projecten, zoals een groot bouwproject, toe te lichten in een vergadering.”

Vragenuurtje

Raadslid Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) blijft ijveren voor een vragenuurtje aan het begin van de gemeenteraad. “Het geeft de Poperingenaars de kans vragen te stellen aan het schepencollege. We vinden dit nog altijd een belangrijk punt van transparantie. Inwoners kunnen wel een verzoekschrift indienen om iets aan te halen, maar ik denk niet dat deze vorm veel gebruikt wordt.”

“Inhoud is belangrijker dan de vorm”, vindt schepen Loes Vandromme (CD&V). “Er zijn inspraakvergaderingen in de stad en bewonersplatforms in de deelgemeenten. Bewoners zijn daar tevreden mee. Ze kunnen vragen stellen en ons consulteren. We kunnen misschien wel nog stappen zetten in het online platform.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.