Nieuwe koers eindigt op Stationsplein

HANDELAARS KIJKEN AL UIT NAAR 'OMLOOP VAN DE WESTHOEK'

Een archiefbeeld van de Franco-Belge/Eurometropole Tour met start in Poperinge . Die koers wordt dit jaar de dag na de Omloop van de Westhoek gereden en vertrekt niet langer vanuit Poperinge, maar gaat van La Louvière naar Doornik.
Archief Michael Depestele Een archiefbeeld van de Franco-Belge/Eurometropole Tour met start in Poperinge . Die koers wordt dit jaar de dag na de Omloop van de Westhoek gereden en vertrekt niet langer vanuit Poperinge, maar gaat van La Louvière naar Doornik.
Wielerclub Hoppeland Poperinge organiseert op zaterdag 30 september voor het eerst de 'Omloop van de Westhoek'. De renners starten in Nieuwpoort en eindigen op het Stationsplein van Poperinge. "We zullen ons terras drie keer zo groot maken", zegt Bart Duflou van café Flou's bij het Stationsplein tevreden.

De Omloop van de Westhoek vormt een tweeluik met de Franco-Belge/Eurometropole Tour, die de dag nadien gereden wordt, maar niet langer in Poperinge start. Want Wielerclub Hoppeland zet met de nieuwe wedstrijd een volgende stap. "Voor de Omloop van de Westhoek werken we wel nog steeds nauw samen met Cazeau Pédale uit Templeuve", zegt Bart Deschodt van Hoppeland. "En de Omloop wordt zeker geen kermiskoers. De wedstrijd heeft een 1.1 classificatie bij de UCI. We zitten in de categorie net onder Gent-Wevelgem. Voor de komende editie zijn al heel wat World Tour ploegen ingeschreven, zoals Quick Step, Lotto Soudal, Lotto NL Jumbo en een negental Pro Continentale ploegen. In totaal verwachten we uiteindelijk een 25-tal ploegen aan de start. Topsprinters zoals Démare, Bouhanni en Kristoff zullen meer dan waarschijnlijk van de partij zijn." De koers start op de Grote Markt in Nieuwpoort, doorkruist de Westhoek, en komt na drie lange plaatselijke rondes in Heuvelland en Ieper aan op het Stationsplein in Poperinge.

Poperinge op de kaart

De missie van Wielerclub Hoppeland is om de Westhoek te promoten. "Deze koers zal een mooi spektakel bieden, met hopelijk een beklijvende sprint als apotheose", besluit Deschodt. Schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V) is nu al in de wolken. "De Omloop van de Westhoek zal Poperinge op de kaart zetten. Een koers op niveau is een traditie van jaren ver en het levert ons ook naambekendheid op. De wedstrijd zal bovendien live te volgen zijn op Focus/WTV."


Lokale handelaar Bart Duflou van eet-en praatcafé Flou's vindt het alvast positief dat de aankomst zal plaatsvinden op het Stationsplein. "Goed voor de zaak. We zullen ons terras drie keer zo groot maken en een buitenbar installeren. We vinden het heel positief dat er iets bij het station plaatsvindt en niet opnieuw op de Grote Markt", aldus Duflou.