Na 75 jaar monument voor piloot

BRIT STACEY JONES STORTTE TIJDENS WO II NEER IN VOORTUIN

De Spitfire belandde op 5 mei 1942 in een voortuin langs de Provenseweg.
Michael Depestele De Spitfire belandde op 5 mei 1942 in een voortuin langs de Provenseweg.
De Britse piloot Stacey Jones stierf gisteren precies 75 jaar geleden bij een luchtgevecht boven Proven. Er is nu een herdenkingsmonument onthuld, vlak bij de plaats waar hij crashte.

Op 17 april 1941, in volle Tweede Wereldoorlog, pakt de Royal Air Force van het Verenigd Koninkrijk uit met een raid onder de naam 'Circus'. Het doelwit is het door de Duitsers bezette continent. De strategie bestaat erin dat elke dag een groepje bombardementsvliegtuigen een paar vitale punten in Frankrijk zal bestoken. Ze worden vergezeld door talrijke jachtvliegtuigen, die de Duitse jagers weerwerk kunnen bieden wanneer nodig. Flight Sergeant Stacey Jones (22) wordt op 5 mei 1942 door een Duitse gevechtsjager uit de lucht geschoten tijdens de RAF-operatie Circus 157. Hij crasht nabij het Couthof met zijn Spitfire, in de voortuin van een woning langs de Provenseweg 47.

Burgemeester Christof Dejaegher en de Britse ambassadeur Alison Rose aan het herdenkingsplakkaat.
Michael Depestele Burgemeester Christof Dejaegher en de Britse ambassadeur Alison Rose aan het herdenkingsplakkaat.

Geschikt moment

In de loop van Circus 157 werden vijf Spitfires neergehaald, waarbij vier van de vijf piloten omkwamen. "Naast Jones waren dat de Canadees Joffre Roland Ribout, de Belg Baudouin de Hemptinne en de Tsjech Karel Pavlik", vertelt Ivan Vandekerkhove van Toerisme Poperinge. "De andere gesneuvelde piloten kregen al een herdenkingsteken, behalve Stacey Jones. Het leek ons nu een geschikt moment om hem een gedenkteken te geven."


Flight Sergeant Jones ligt begraven op Ypres Town Cemetery Extension. Het monument voor de Royal Air Force-piloot is gisteren, dag op dag 75 jaar na de crash, onthuld. Het staat recht tegenover de Provenseweg 47, waar hij neerstortte. "Het monument is gemaakt door Peter Berghman en de kosten werden gedragen door de stad Poperinge", zegt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).


Het plakkaat bevat een foto van Stacey Jones en een foto van zijn crash. Onder die beelden staat een herdenkingstekst in het Nederlands en Engels.


De Britse ambassadeur Alison Rose was ook aanwezig op de onthulling. "Het moet destijds afschuwelijk geweest zijn voor de mensen die hier woonden, om de gevechten te horen en niet te weten waar het vliegtuig zou neerkomen. De Spitfire van Flight Sergeant Stacey Jones kwam in een tuin terecht, maar het had ook anders kunnen aflopen", stelde Alison Rose.

Flight Sergeant Stacey Jones werd amper 22 jaar.
Michael Depestele Flight Sergeant Stacey Jones werd amper 22 jaar.