Motie over nieuwe dienstregeling van de NMBS

De gemeenteraden van Poperinge en Menen keurden maandagavond een motie goed waarin ze de NMBS vraagt om zich te blijven inzetten voor een kwaliteitsvol en betrouwbaar openbaar vervoersnet. Ook op de gemeenteraden van Wervik en Ieper staat het heikele punt op het programma.

"Sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling in december zijn er heel wat elementen verbeterd, maar op vlak van kwaliteit is er nog veel ruimte voor verbetering", zegt burgemeester van Poperinge Christof Dejaeghere. Hij vertelde meteen dat verschillende gemeenten langs de lijn 69, Kortrijk-Poperinge, een dergelijke motie willen invoeren. Daarin vraagt men onder meer om meer treinstellen te voorzien tijdens de piekuren en ook om vaker te rijden. Wanneer reizigers in Kortrijk dan hun trein missen door vertraging zouden ze geen uur meer moeten wachten op de volgende.

Elf klachten in Poperinge

"Er is een meldpunt voor reizigers op de website en daar kregen we al elf klachten binnen", aldus Dejaeghere. In de motie vraagt men dan ook om die klachten te onderzoeken en een oplossing te vinden.


"Ook ik heb ondertussen al veel verhalen gehoord van mensen die met overvolle treinen geconfronteerd worden. Ik zal dit probleem zeker aankaarten in Brussel. Het komt volgende week ter sprake in de commissie Mobiliteit en in mei komt de nieuwe minister van Overheidszaken naar Poperinge", zegt raadslid De Maesschalk (Groen). "Voor onze reizigers valt het plaatsgebrek nog mee, omdat wij het startstation zijn. Maar elders is het probleem nog groter", besluit Dejaeghere. Het klopt inderdaad dat ook in Menen al een motie werd goedgekeurd op de gemeenteraad deze week. De gemeenteraad van Ieper keurt de motie maandagavond goed, en die van Wervik dinsdag. (DBEW/BLI)