Metaalbedrijf voor rechter na arbeidsongeval

ARBEIDER DIE WIJSVINGER VERLOOR EIST 35.000 EURO

Bij een arbeidsongeval 2,5 jaar geleden verloor een arbeider van VDL Weweler Colaert een wijsvinger.
Foto Eric Flamand Bij een arbeidsongeval 2,5 jaar geleden verloor een arbeider van VDL Weweler Colaert een wijsvinger.
Het metaalbewerkingsbedrijf VDL Weweler Colaert uit Poperinge riskeert 18.000 euro boete voor een arbeidsongeval van 2,5 jaar geleden. Een ervaren arbeider verloor daarbij zijn wijsvinger. "De machine was niet goed afgeschermd", stelde de arbeidsauditeur. De arbeider eist 35.000 euro schadevergoeding

Al twintig jaar werkte M.R. (44) uit Poperinge voor VDL Wewelaer Colaert. Hij bediende ook al tien jaar lang de klopboormachine, maar toch liep het op 10 juni 2016 fout. Na de pauze bleek de hendel om de boor te activeren geblokkeerd. "Het slachtoffer wilde een bladveer bewerken", sprak de arbeidsauditeur gisterenmorgen in de Brugse rechtbank. "Hij wilde op de knop duwen om de boor naar beneden te laten gaan, maar daarbij werd greep de machine zijn linkerhandschoen." De man duwde nog op de noodstopknop, maar toch bleef de machine draaien. Hij slaagde er uiteindelijk in om op eigen kracht zijn arm los te trekken en werd meteen overgebracht naar het Jan Ypermanziekenhuis. "De gevolgen waren bijzonder ernstig. Zijn ellepijp was op twee plaatsen gebroken, net als zijn spaakbeen. Ook de pezen in zijn arm waren volledig gescheurd. Daarnaast moesten de top van zijn ringvinger en zijn volledige wijsvinger geamputeerd worden."

Actieplan

Onderzoek van de dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk wees uit dat de bewegende delen van de machine niet waren afgeschermd. Het arbeidsauditoraat bracht het bedrijf daarom voor de rechter. Er hangt de firma een geldboete van 18.000 euro boven het hoofd. "In 2001 waren er in het bedrijf 250 arbeidsongevallen. Op vandaag zijn er dat nog 14", pleitte de verdediging, die de rechter om een milde straf vroeg. "Al tien jaar geleden werd er een actieplan opgezet rond de veiligheid op de werkvloer. Maar de afscherming van de bewuste machine ontbrak al enkele jaren. Het bedrijf had er op moeten toezien dat die niet verwijderd werd."


Het slachtoffer is sinds het ongeval volledig arbeidsongeschikt. Hij stelt zich burgerlijke partij en vraagt een voorlopige schadevergoeding van 35.000 euro. "Mijn cliënt zit thuis en kan zelfs niets in het huishouden doen", zegt zijn advocate. "Hij voelt zich aangestaard op straat en in de steek gelaten door zijn voormalige werkgevers. Hij heeft hen slechts één keer gezien na het ongeval en voor de rest niet meer gehoord. Hij was zelfs niet uitgenodigd voor het personeelsfeest. Dat doet hem enorm veel pijn. Zeker omdat hij zich die twintig jaar met hart en ziel heeft ingezet voor het bedrijf." Uitspraak op 19 december.