Meer leven in brouwerij St. Bernardus

NIEUWBOUW MET MAGAZIJN, WINKEL EN DEGUSTATIERUIMTE KRIJGT VORM

Sales- en marketingmanager Marco Passerella, operationeel verantwoordelijke Julie Depypere en bouwcoördinator Stefaan Vanallemeersch bij de nieuwbouw.
Michael Depestele Sales- en marketingmanager Marco Passerella, operationeel verantwoordelijke Julie Depypere en bouwcoördinator Stefaan Vanallemeersch bij de nieuwbouw.
De uitbreiding bij brouwerij St. Bernardus is volop aan de gang. Er wordt een nieuw magazijn, een nieuwe winkel en een bezoekersplaats met degustatieruimte op het dak bijgebouwd met een 360°-uitzicht. "We hopen voor dit bouwverlof de ruwbouw af te ronden", klinkt het bij Marco Passarella, sales- en marketingmanager.

Brouwerij St. Bernardus uit Watou kondigde vorig jaar aan dat er een nieuwbouw zou komen. Op de Facebookpagina van de brouwerij kun je tegenwoordig ontdekken hoe die nieuwbouw er momenteel uitziet.


"De opbouw van een nieuw magazijn, een nieuwe winkel en een bezoekersplaats met degustatieruimte is volop aan de gang. Die nieuwbouw wordt gezet tussen het huidige magazijn en het hoppeveld", zegt Marco Passarella, sales- en marketingmanager.


De brouwerij zag in 1946 het levenslicht. Voordien was een er kaasmakerij aanwezig. De belangrijkste kaas werd verkocht onder de merknaam St.Bernard Watou.


"Kort na de Tweede Wereldoorlog gingen de paters van de trappistenabdij van Westvleteren op zoek naar iemand om hun bieren te brouwen en men sloot een licentieovereenkomst af met de kaasmakerij. De brouwerij St.Bernard werd toen gesticht. "In 1992 liep de licentie ten einde en sindsdien brouwen we dezelfde bieren, maar onder een andere merknaam: St. Bernardus."

Er wordt een nieuw magazijn, een nieuwe winkel en een bezoekersplaats met degustatieruimte op het dak bijgebouwd tussen het huidige magazijn en het hoppeveld.
L Bailliu Er wordt een nieuw magazijn, een nieuwe winkel en een bezoekersplaats met degustatieruimte op het dak bijgebouwd tussen het huidige magazijn en het hoppeveld.

360°-uitzicht

De nieuwbouw komt er om meer mensen te kunnen ontvangen, maar ook om mensen van veraf aan te trekken.


"Momenteel kunnen we 12.000 bezoekers per jaar ontvangen en daarmee zitten we aan onze limiet." De brouwerij plakt geen cijfer op het aantal bezoekers die ze willen ontvangen. "We willen beter kunnen inspelen op de vraag. Weekends zitten regelmatig vol en tijdens de week kunnen we niemand ontvangen om de goede werking van de brouwerij te kunnen behouden."


De nieuwe degustatieruimte zal een 360°-uitzicht hebben. "Een café zal bovenop het dak gebouwd worden. We kozen voor een 360°-uitzicht, omdat we vertoeven in een mooie streek met mooie verzichten. Zowel mensen uit de streek als van veraf zakken af naar onze brouwerij. Soms hebben we mensen uit Zuid-Afrika of Californië die op bedevaart komen naar de streek. We hopen om de nieuwe degustatieruimte te kunnen openen rond Pasen 2018."


In het nieuwe gebouw wordt een nieuwe, grotere winkel voorzien en die zal waarschijnlijk rond de herfstvakantie van dit jaar de deuren openen. "Daar zullen onze bieren aangeboden worden, maar ook wat merchandising."

Zaakvoerder Hans Depypere met dochter Julie in de huidige degustatieruimte.
Michael Depestele Zaakvoerder Hans Depypere met dochter Julie in de huidige degustatieruimte.

Nieuwe bottelarij

"Er zijn ook plannen om in 2018 een nieuwe bottelarij te plaatsen. Daarvoor moet plaats gecreëerd worden in ons huidig magazijn." Per jaar verkoopt St. Bernardus ongeveer 40.000 hectoliter bier, goed voor maar liefst 12 miljoen flesjes bier. In 2007 verkocht St.-Bernardus ongeveer 10.000 hectoliter bier.


"De vraag naar ons bier is stijgend. De vraag naar een pilsbier daalt dan weer. Het is moeilijk om een cijfer te plakken op de capaciteit. We hebben voldoende om aan de groeiende vraag te voldoen."


Nieuwsgierig hoe de nieuwbouw er nu uitziet? Via https://www.facebook.com/St.Bernardus.beer/videos/706609452844522/ kun je alvast een kijkje nemen