Maak je eigen bieretiket

TOURNÉE LOCALE IN HOPMUSEUM VAN START

Sofie Adriaen is de conservator van het Hopmuseum.
Michael Depestele Sofie Adriaen is de conservator van het Hopmuseum.
In het Hopmuseum, centrum voor hop en bier, kan je van 22 april tot 30 november de tentoonstelling Tournée Locale bewonderen. De tentoonstelling zet alle bieren en brouwerijen uit de Westhoek op een rijtje aan de hand van leuke weetjes en spelletjes.

Ken jij het verband tussen Koning Albert II, Delphine Boël en de Westhoek? Het is maar een van de vele weetjes die je leert op de tentoonstelling 'Tournée Locale' in het Hopmuseum.


Het antwoord is: De Struise Brouwers. Black Albert en Cuvée Delphine zijn twee van hun bieren. Cuvée Delphine ontleent zijn naam aan Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van koning Albert II. Ze hunkert naar erkenning, dus besloten De Struise Brouwers dat ze vereerd mag worden als was ze een prinses.


"Cuvée Delphine is het Black Albert-bier, gedurende 12 maanden gerijpt op Four Roses bourbonvaten. Op het etiket prijkt ook een kunstwerk van Delphine Boël", vertelt conservator van het Hopmuseum, Sofie Adriaen.

De Struise Brouwers Dion Vandeweghe, Jeroen Steenkiste, Urbain Coutteau en Carlo Grootaert.
Michael Depestele De Struise Brouwers Dion Vandeweghe, Jeroen Steenkiste, Urbain Coutteau en Carlo Grootaert.

Eigen portret

Er is nog meer te ontdekken. Bezoekers krijgen de kans om een eigen bieretiket te maken. "In de expo hebben we bij seizoensbrouwerij Vandewalle een fotohoek gemaakt waar je als bezoeker jezelf kan fotografen in hun bieretiket. De brouwerij uit Lo-Reninge werkt op het etiket met schaduwwerk. Bezoekers kunnen hun foto delen via sociale media."

Knipogende edelman

Tijdens de expo kan je ook op zoek gaan naar de flesjes van Brouwerij Sint-Bernardus waarop de edelman knipoogt. Het gaat om een marketingstunt. Je vindt de knipoog slechts op 1 op 1.000 flesjes van de Abt 12.


Elke bezoeker maakt bovendien kans om een bak Westhoekbieren te winnen. Er worden tien bakken weggeschonken. Wie wil winnen, kan een formulier invullen met een aantal vraagjes over de tentoonstelling. Na afloop drink je er ééntje in één van de vele gezellige volkscafeetjes. Proeven van enkele van de 160 bieren kan op de degustatieavond 'Westhoekbieren' op 5 mei. Dan deelt een 'ceremoniemeester' zijn selectie met geïnteresseerden. Tijdens de maanden september en oktober zijn er verder vertelwandelingen, Lekker Westhoeks, de Bier- en Hoppefeesten en een Open Brouwerijendag. Meer informatie vind je via de site http://hopmuseum.be.