Lorenzo neemt stokje over van Pieter

NIEUWE DIRIGENT VOOR KONINKLIJKE HARMONIE DE VOLKSVREUGD

Lorenzo Tuytens is de nieuwe dirigent bij de De Volksvreugd.
Foto Michael Depestele Lorenzo Tuytens is de nieuwe dirigent bij de De Volksvreugd.
De Koninklijke Harmonie De Volksvreugd uit Proven heeft een nieuwe dirigent. Na tien jaar neemt Lorenzo Tuytens (27) het stokje over van Pieter Meersseman.

Sinds enkele weken is Lorenzo Tuytens de nieuwe dirigent bij de Koninklijke Harmonie De Volksvreugd uit Proven. Pieter Meersseman was tien jaar dirigent in Proven, maar ging op zoek naar een nieuwe uitdaging.


"Op een bepaald moment heb je het gevoel dat je genoeg hebt bereikt. De chemie verdwijnt wat op de duur. Je weet wat je kan met het orkest en wat je kan verwachten. Na een tijd ken je elkaar zodanig goed dat je met één blik elkaar begrijpt", legt Pieter Meersseman uit.


"De leden van De Volksvreugd vonden het jammer, maar ze begrepen mijn beslissing. We hebben samen mooie dingen bereikt, maar het is tijd voor iets nieuws."


Pieter werd de nieuwe dirigent van de Koninklijke Harmonie Onder Ons in Wervik. "De Volksvreugd was het eerste orkest waar ik aan de slag ging als dirigent en ik blijf wel nog actief als dirigent bij het jeugdorkest. Ik heb heel veel geleerd. Ik had geen beter orkest kunnen dromen", klinkt het bij Pieter. In 2006 kende het orkest een dipje en telde het maar 20 leden. Momenteel zijn er een 50-tal leden.


Volgens Pieter zijn het heel flexibele muzikanten en dat beaamt Lorenzo.


"Het is nog aftasten. We moeten elkaar nog leren kennen. Het is wel duidelijk dat er een goede sfeer is en dat doet al heel veel."

Muziek ademen

De 27-jarige muziekleraar ademt muziek. "Ik ben ook dirigent bij de Roeselaarse jeugdharmonie en bij de instapharmonie in Dikkebus. Ik vernam van een muzikant, die zowel in het orkest van Dikkebus als in Proven speelt, dat er werd gezocht naar een nieuwe dirigent. Begin juni kreeg ik het verlossende nieuws dat ik de nieuwe dirigent werd van de Koninklijke Harmonie De Volksvreugd."


Zowel Pieter als Lorenzo spelen slagwerk en bastrombone. "Net als Lorenzo speel ik nog weinig slagwerk. Mijn mooiste moment bij De Volksvreugd? Alle hoogtepunten en alle muzikanten blijven me bij. Er zijn veel mooie momenten geweest waarvan ik dacht: dit is het, maar telkens kwamen er nieuwe hoogtepunten."