Laatste Moederdag voor 'Bloemen Rozendal'

FLORISTEN RONY EN DENISE SLUITEN NA 45 JAAR DE DEUREN

Na 45 jaar sluiten Rony en Denise hun gekende bloemenzaak 'Rozendal'.
Foto Depestele Na 45 jaar sluiten Rony en Denise hun gekende bloemenzaak 'Rozendal'.
Na 45 jaar sluiten Rony en Denise definitief hun bloemenwinkel 'Bloemen Rozendal' in Poperinge. De winkel opende 45 jaar geleden met Moederdag en symbolisch sluiten ze de deuren in dezelfde periode. "Na 45 jaar mogen we stoppen, denk ik", vertelt florist Rony.

Bloemen Rozendal is een vaste waarde in Poperinge. 45 jaar geleden opende florist Rony Pattyn en zijn vrouw Denise Depoorter 'Bloemen Rozendal' in de Gasthuisstraat in Poperinge.


"Denise en ik trouwden op 25 april 1972. Drie dagen later openden we onze bloemenwinkel", situeert Rony. "De opening volgde vlug na onze trouw. Moederdag zat eraan te komen en we wilden zeker met Moederdag onze winkel open hebben. Dat zou een mooie reclame betekenen voor onze winkel."


Rony was een geschoolde florist en later leerde Denise via haar man de kneepjes van het vak. "Ik heb altijd een interesse gehad in bloemen, maar ook bij Denise ontstond er een passie. Zij stond meestal in de winkel en achter de kassa, dat was haar leven", verduidelijkt Rony. Hun hele werkleven hielden Rony en Denise hun bloemenwinkel open, maar daar komt nu verandering in.


"Na 45 jaar mogen we wel stoppen. We hebben lang genoeg de zaak opengehouden", klinkt het. "We dachten al een aantal jaar aan stoppen en uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt. We hebben de winkel altijd zeer graag opengehouden, anders waren we natuurlijk al vroeger op pensioen gegaan."

Geen overname

Het koppel heeft samen twee dochters, maar een overname zit er niet in. "Onze ene dochter is kleuterjuf en de andere is etaleur. Ze zijn beiden creatief, maar ze hebben geen interesse om de zaak over te nemen." Rony en Denise vinden het vooral belangrijk dat hun dochters doen wat ze willen. "Ik zou ook nooit iets tegen mijn zin gedaan hebben, dus ik begrijp hen", lacht Rony. "De winkel staat te koop. We zouden blij zijn als er opnieuw een bloemenwinkel komt. Als er iets anders in de plaats komt, is dat ook goed voor ons. Een aantal geïnteresseerden zijn al komen kijken, maar je moet natuurlijk over de geldzaken overeenkomen."


45 jaar geleden opende de bloemenwinkel de deuren rond de periode van Moederdag, één van de drukste dagen. "Onze dochters en schoonzonen komen telkens tijdens de drukke dagen zoals Pasen, Allerheiligen en Moederdag helpen en dat is natuurlijk altijd een fijne ervaring. Dit wordt meteen onze laatste Moederdag. Na Moederdag zal de winkel misschien nog enkele dagen openen om de laatste restjes aan een prijsje te verkopen. Onze klanten vinden het spijtig en vragen me soms waar ze nu naartoe zullen moeten gaan om bloemen te kopen. Ik antwoord steeds dat er nog bloemisten in Poperinge zijn", lacht Rony. "Ik denk wel dat ik af en toe een bloempje zal halen om in huis te zetten."


Rony en Denise hebben mooie herinneringen aan hun tijd in de bloemenwinkel, maar wat is hun mooiste?

Boudewijn en Fabiola

"Die keer dat we een feestzaal volledig mochten versieren toen Koning Boudewijn en Koningin Fabiola op bezoek kwamen", klinkt het bij de uitbaters. "Dat was het Wilgenerf in Elverdinge. Het koningspaar kwam naar Poperinge en Ieper en de feestzaal in Elverdinge lag in het midden, dus gingen ze naar daar en dat heb ik dan volledig mogen versieren. Dat was een mooie ervaring."