Kunstenfestival Watou blijft bestaan met nieuw curatorenteam

Kunstenfestival Watou
Henk Deleu Kunstenfestival Watou
Het Kunstenfestival Watou blijft bestaan, dat heeft Stad Poperinge bekend gemaakt. Het nieuwe curatorenteam van de 40ste editie in de zomer van 2020 bestaat uit Chantal Pattyn, Benedicte Goesaert en Peter Verhelst. Zij nemen samen, in 2020, de artistieke leiding van het festival op zich.

De stad Poperinge neemt in 2020 de organisatie van het Kunstenfestival Watou over van vzw Kunst. De artistieke leiding van het festival komt in handen van niet één, maar drie curatoren, die samen de perfecte dialoog zullen zoeken tussen beeldende kunst, literatuur en de unieke locaties in het West-Vlaamse dorp Watou. “40 jaar geleden werd een cultureel zaadje gelegd van een belangrijk cultuur gebeuren in de Westhoek, in Watou. 40 jaar later blijkt dat Kunstenfestival Watou nog altijd heel bekend is in de artistieke wereld. Er was veel respons op de oproep naar curatoren. De keuze viel voor een trio vol ervaring en jong talent, met focus op beeldende kunst en literatuur-poëzie”, zegt schepen van Cultuur Loes Vandromme (CD&V).

Curatorenteam

Het curatorenteam bestaat uit Chantal Pattyn, Benedicte Goesaert en Peter Verhelst. Chantal Pattyn is netmanager van Klara en presentator van het kunstprogramma ‘Pompidou’. Benedicte Goesaert was gedurende 8 jaar actief bij Zeno X Gallery in Antwerpen en opereert sinds kort als zelfstandig curator. Peter Verhelst is een gelauwerd auteur van onder andere poëzie, romans en theaterteksten. Hij staat bekend om zijn liefde voor de beeldende kunst, die in zijn oeuvre vaak opduikt. Hij werkte ook geregeld samen met kunstenaars.

“Momenteel is het alle hens aan dek, want in vijf maanden moet er nog veel gerealiseerd worden. Ik ben trots - ‘preus’ - op de eigen medewerkers van de cultuurdienst en de andere diensten die alles tot nu toe in goede banen hebben geleid. Poperinge investeert als lokaal bestuur in cultuur. Het verbindt onze inwoners. Het zet onze stad en het dorp Watou nationaal en internationaal op de kaart”, zegt schepen Vandromme.

Extra subsidie

Om het festival blijvend te kunnen voorzien van kwaliteitsvolle kunst en ideeën, heeft de stad ook een dossier ingediend voor bovenlokale cultuurprojecten. “We hopen dat de Vlaanderen onze aanvraag voor extra subsidies goedkeurt. Die subsidie is nodig om dit jaar al een experimenteel luik aan het kunstenfestival toe te voegen en om de toekomst van het festival te vrijwaren. De stad hoopt op een positief advies voor die subsidie om zo op zoek te gaan naar synergieën met het dorp, zijn bewoners en het omliggende landschap.”