Kunstenfestival Watou 2019 over weemoed en droefheid met ‘Saudade’

'Displacement’ door Els Ceulemans.
Michael Depestele 'Displacement’ door Els Ceulemans.
Het Kunstenfestival Watou is dit jaar aan zijn 39ste editie toe en heeft als thema ‘SAUDADE - Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt’. Van 29 juni tot 1 september kan je het belevingsfestival in Watou bezoeken. Sinds dit jaar kunnen de bezoekers ook via hun smartphone informatie ophalen. 

Het thema van deze  39ste editie van Kunstenfestival Watou is tweeledig. “Er is het tot nu toe onvertaalbare ‘Saudade’. Het is Portugees en omvat de voortdurende onzichtbare aanwezigheid van onbestemde weemoed en de eindeloze zoektocht naar iets waaraan we niet eens een welomschreven herinnering hebben. Saudade is droefheid, vermengd met dankbaarheid”, zegt intendant Jan Moeyaert van vzw Kunst. “Die moeilijk te omschrijven gemoedstoestand is voor iedereen herkenbaar, omdat het verwezen zit in het DNA van de mens. Daarom voegden we ook de quote ‘‘Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt’ uit de roman Bezonken Rood van Jeroen Brouwers toe. Onze levens zijn doorweven van toevallige voorbijgaande ontmoetingen met elkaar, met de dingen rondom ons, met onze dagelijkse omgeving en met andere culturen.”

Programma

Het campagnebeeld voor de affiche werd getekend door Laura De Coninck, dochter van Herman De Coninck. Met de opening van het poëzie- en kunstparcours Kunstenfestival Watou wordt het nieuwe boek ‘Saudade’ van artieste Laura De Coninck voorgesteld. “Zoals de traditie het wil, tonen we in Watou een inspirerende mix van aanstormend talent en grote namen. Mensen van hier en van elders. Ook dit jaar maakt Watou met een ‘festival-off-locatie’ een uitstap naar het centrum van Poperinge. In de Gasthuiskapel presenteert kunstenaar Didier Mahieu een solo installatie waarin hij zijn visie op het thema vertaalt”, zegt de intendant. “Ik was tot vorige week heel onzeker over deze editie, maar nu heb ik er een goed gevoel over.”

Van 29 juni tot en met 1 september openen de deuren van enkele bijzonder locaties in grensdorp Watou zich opnieuw voor Kunstenfestival Watou. Deelnemende kunstenaars zijn onder meer Katrien Orlans, Chantal Pollier, Matthieu Lobelle en Parastou Forouhar. “Een groot deel van mijn werk gaat over de tijdelijkheid van alles”, zegt kunstenares Chantal Pollier uit Gent. “Op tafel liggen heel wat objecten en alles heeft een verhaal voor mij. Zo is er een deel van een verbrande brief, een dode cavia, bloemen van een orchidee.. Alles is ontzettend waardevol.”

Chantal Pollier in het Festivalhuis
Michael Depestele Chantal Pollier in het Festivalhuis

Smartphone

Daarnaast kunnen op weekend- en feestdagen de bezoekers opnieuw een keuze maken uit de gevarieerde Zomerzinnen. Op het programma staan onder andere boeiende auteurslezingen, meeslepende voorstellingen, fijne workshops en verrassende optredens.  Voor de jongste bezoekers is er steeds een interactief kinderparcours voorhanden. Bezoekers kunnen sinds dit jaar ook informatie op hun smartphone  opvragen, die zich aanpast aan hun precieze locatie in het kunstendorp via de app van de Belgische startup Pieter Paul Guide. “De startup leidt kunst- en cultuurliefhebber naar musea, galerijen, beurzen, expo’s.. Zelf ben ik er niet zo mee bezig, maar ik zie wel dat er bij de jonge generatie interesse naar is.”

‘The unseen world / The 108 Floating Feelings’ door Tomoko Sugimoto.
Michael Depestele ‘The unseen world / The 108 Floating Feelings’ door Tomoko Sugimoto.
Watou - Kunstenfestival - Kerk - ‘Leap of Faith’ door Joseph Klibansky.
Michael Depestele Watou - Kunstenfestival - Kerk - ‘Leap of Faith’ door Joseph Klibansky.
‘Aan gene zijde van de muur het landschap’ door Zeger Reyers.
Michael Depestele ‘Aan gene zijde van de muur het landschap’ door Zeger Reyers.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.