Kruitsporen noch wapen gevonden bij maïsboer die KLJ-groep zou beschoten hebben

De jongeren van KLJ Zomergem liepen door een maïsveld (niet het veld op de foto, die louter als illustratie dient) van landbouwer Marc D. uit Reningelst. Die kon dat maar matig appreciëren.
ANP De jongeren van KLJ Zomergem liepen door een maïsveld (niet het veld op de foto, die louter als illustratie dient) van landbouwer Marc D. uit Reningelst. Die kon dat maar matig appreciëren.
Heeft maïsboer Marc D. uit Reningelst een schot heeft gelost in de richting van een groepje KLJ’ers die op een akker tussen zijn maïs liepen? Die vraag probeert het Ieperse gerecht uit te klaren. De geschrokken KLJ’ers zeggen van wel, de boer ontkent. De politie vond geen wapen bij hem. Er waren ook geen kruitsporen op zijn handen of kledij.

Aartsmoeilijk wordt het om te bewijzen dat het incident met de jongeren van de KLJ (Katholieke Landelijke Jeugd) uit Zomergem effectief heeft plaatsgevonden. Vorige week maandag hield de groep, die op kamp was in Westouter, een zogenaamde rechtdoortocht, waarbij ze tussen twee punten enkel rechtdoor mogen stappen, ongeacht de hindernissen die ze op hun weg ontmoeten. Op een bepaald moment stapten ze door een maïsveld van landbouwer Marc D. uit Reningelst. Negen leden en acht begeleiders wandelden naar eigen zeggen netjes in de tractorsporen om geen schade te veroorzaken.

Maïsboer ontkent

Volgens de leiding van KLJ Zomergem werd de groep opgemerkt door de landbouwer die eigenaar is van de partij maïs die er groeit. Marc D. zou met een jachtgeweer een schot hebben gelost, om zijn ongenoegen duidelijk te maken. Daarop is de groep onmiddellijk naar de kampplaats in Westouter teruggekeerd. De politie werd ingelicht. Die achterhaalde de identiteit van de landbouwer en pakte hem op voor verhoor. De man ontkent echter met klem dat hij een schot heeft gelost. Naar eigen zeggen heeft hij zelfs geen vuurwapen.

Woord tegen woord

Onderzoek naar kruitsporen op de handen en de kledij van Marc D. leverde niks op. Dat pleit in zijn voordeel maar het onderzoek gaat verder. “Op dit moment is het woord tegen woord”, zegt hoofdcommissaris Georges Aeck van de politiezone Arro Ieper. “We zoeken naar objectieve elementen die aantonen wat er wel of niet is gebeurd.” Het parket kan niet veel kwijt over de kwestie. “De bedreigingen, waarover sprake, worden onderzocht. Maar duidelijkheid is er nog niet.”

Vrees voor schade aan gewassen

Eric Boussery van het Algemeen Boeren Syndicaat doet geen uitspraken over wat zich zou afgespeeld hebben in Heuvelland. “Maar het gebeurt vaker dat groepjes jongeren die op kamp zijn door de maïsvelden lopen. Uit vrees voor schade aan de gewassen zien de meeste landbouwers dat niet graag gebeuren. De meesten spreken de groepen er dan ook op aan en vragen hen om het niet meer te doen. Maar ik kan me voorstellen dat het op de heupen begint te werken als het veel gebeurt.”
38 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Claudia Rosseel

  Ook als je 'in de tractorsporen' loopt, stamp je de grond aan en op aangestampte grond zal niet veel groeien. Zolang de oogst niet is binnengehaald, mag men akkers ook niet betreden. Het lijkt me ook straf dat die gastjes niet luisteren naar een eigenaar die hen aanmaant van zijn terrein te gaan. Er was nochtans genoeg begeleiding mee om hen te leren wat normaal is in zo'n geval.

 • Patrick Rutten

  "Negen leden en acht begeleiders wandelden naar eigen zeggen netjes in de tractorsporen om geen schade te veroorzaken." En die tractorsporen liepen toevallig netjes in de juiste richting van de rechtdoortocht???

 • Raymond DEDEREN

  Ik weet een ding in de tijd dat ik bij de scouts wa zestig jaar geleden was het verboden door graangewassen te gaan en werden de kampeerterreinen tip top achtergelaten,men gaat niet,nooit,door een veld gaan punt.

 • Jurgen Velking

  Als ze toch zo graag in de natuur zijn , kunnen ze ipv de boer beetje op stang te jagen en te pesten, allemaal met een plastic zak en tang rond de landerijen van de boer de bermen en grachten opkuisen. Vroeger waren wij fier op onze jeugdbewegingen maar nu ,amai uitschot in uniformpje

 • Michel van Dooren

  hier heeft een leider van de klj vorig jaar16 balen voordroog kapot gesneden en er zijn naam ingekerfd: pôlies was blij: Davidje niet: heeft moeten betalen