Klachten over opwoekerend onkruid

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN POPERINGE

Ook op het kerkhof van Roesbrugge kan het groenonderhoud beter.
Foto Depestele Ook op het kerkhof van Roesbrugge kan het groenonderhoud beter.
Klachten over het onderhoud van kerkhoven, begraafplaatsen en groenzones in het algemeen zijn geen uitzondering in Poperinge en Roesbrugge. Hoe kan het toekomstige stadsbestuur het groenonderhoud de volgende legislatuur beter opvolgen?

"Sinds de gemeenten geen sproeistoffen meer mogen gebruiken, is het groenonderhoud ook in Poperinge een probleem", legt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) uit. "We proberen bij te benen met extra personeel, maar dat is duur. De oppositie speelt trouwens dubbel spel. Ze klaagt de personeelsuitgaven aan, maar tegelijk ook het onderhoud. We beginnen meer groen aan te leggen en te snoeien in functie van minder onkruid. We zijn ook begonnen aan de modernisering van onze begraafplaatsen, maar helaas kunnen we niet alles in één keer."


Lijsttrekker Jurgen Vanlerberghe (Samen): "Onze begraafplaatsen zijn vooral grote dolomietvlaktes. Het kost dus tijd, geld en moeite om ze vergroenen. Ik ben ervan overtuigd dat we gewoon moeten doorzetten. Nogal wat van die klachten moeten ook gerelativeerd worden. Onze medewerkers leveren goed werk, en dat verdient wat meer waardering."


Lijsttrekker Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld): "Het onderhoud is een terechte bezorgdheid van onze inwoners, die we al hebben aangekaart in de gemeenteraad. Het onderhoud van onze kerkhoven kan beter, maar sinds het gebruik van pesticiden verboden is, wordt het er niet makkelijker op. Bij de heraanleg van een kerkhof moet daar aandacht aan besteed worden. Naar onderhoud toe is de inzet van vrijwilligers of een samenwerking met het OCMW misschien een oplossing."


Lijsttrekker Jean-Marie Blondeel (N-VA): "Het onderhoud is arbeidsintensief geworden. Hetzelfde werk moet door dezelfde groep mensen gerealiseerd worden, wat uiteraard onmogelijk is. Waar er vroeger om de zes maand gesproeid werd, moet er nu veel frequenter opgetreden te worden om onkruid tegen te gaan. Het was voor de stadsdiensten niet evident om hun werkmethodiek aan te passen aan de nieuwe regelgeving." (LBR)