Kater Fabby beschoten met loodjesgeweer: “Ik dacht eerst nog dat hij gevochten had toen ik de wonde zag, maar toen merkte ik dat gaatje in zijn kaak op”

Kattenhater slaat weer toe in Poperinge

Tuur De Wit met kater Fabby.
LBR Tuur De Wit met kater Fabby.
In Poperinge heeft een kattenhater weer toegeslagen. Zijn jongste slachtoffer is kater Fabby van Jork De Wit. De poes werd beschoten met een loodjesgeweer, maar heeft de aanslag overleefd. In Poperinge zijn de afgelopen jaren al meerdere katten vergiftigd of beschoten. 

Jork De Wit uit Poperinge merkte maandag een wonde op in de rechterkaak van zijn driejarige kater Fabby. “Gevochten, dacht ik toen nog. Deze morgen zag ik echter dat het om een kogelgaatje ging. Naar de dierenarts zijn we nog niet geweest”, vertelt Jork de Wit. Hij woont met zijn kinderen Tuur en Emile in de buurt van de Krombekestraat en Klimopwijk. “Onze vorige poes Billy is vijf jaar geleden ook al beschoten. Billy had een kogelgaatje in de heup, maar de dierenarts kon niet veel doen en heeft de kogel toen zelfs laten zitten. Drie weken later is Billy spoorloos verdwenen nadat we ’s avonds laat iemand hadden horen roepen Ik ga je vermoorden, rotkat”, vertelt Jork. “We zijn bang dat Fabby binnenkort ook plots zal verdwijnen en niet meer thuis zal komen. Fabby stelt het gelukkig prima. Hij blijft wel vaker binnen en slaapt ook veel”, gaat Jork verder. “We hebben geen klacht ingediend bij de politie. Dat heeft volgens mij weinig zin. Bovendien kun je ook weinig doen om het te voorkomen, vrees ik. Katten zwerven nu eenmaal graag rond. Een kat binnenhouden, is ook tegen zijn natuur. Als iedereen gewoon wat verdraagzamer is, kunnen we al veel ellende voorkomen.”

Het kogelgaatje zit in de rechterkaak van Fabby.
LBR Het kogelgaatje zit in de rechterkaak van Fabby.

Nog meer slachtoffers

Eind vorig jaar werd kat Eevee van Samuel van Mulder in de wijk Eekhoute in de Poperingse deelgemeente Proven ook al met een loodjesgeweer beschoten in de poot. Twee andere katten van hem werden in het verleden vergiftigd. Het was trouwens al niet meer de eerste keer dat inwoners van Proven te maken hadden met een kattenbeul. Eevee was al de vijfde kat die werd beschoten. Andere katten in de buurt zijn ook al vergiftigd. Nog in diezelfde periode werden in de wijk Sint-Andrieshof in Poperinge meerdere katten vergiftigd. Zo ook twee poezen van Dominique Scheldeman. Jork is niet op de hoogte van buurtbewoners die hetzelfde hebben meegemaakt in de buurt van de Krombekestraat en Klimopwijk.

Loodvergiftiging

Dierenarts Julie Slabbinck uit Alveringem heeft ook al katten moeten opereren die beschoten werden. Bij een poes uit Proven bijvoorbeeld had de kogel de darmen op drie plaatsen geperforeerd en heeft die een ontsteking in de buik veroorzaakt. Het diertje is uiteindelijk aan de verwondingen overleden. “Ik raad mensen wiens kat beschoten werd aan altijd bij een dierenarts langs te gaan. Een dier gaat niet altijd dood aan de verwondingen, maar controle kan nooit kwaad. In de meeste gevallen verwijderen we de kogel omdat het dier een risico op loodvergiftiging loopt en omdat de kogel kan verschuiven door beweging. Als we de kogel per toeval opmerken en de wonde is al genezen, dan laten we de kogel wel zitten”, besluit Julie.

Kater Fabby ondervindt weinig hinder van de wonde, al slaapt hij tegenwoordig wel wat meer.
LBR Kater Fabby ondervindt weinig hinder van de wonde, al slaapt hij tegenwoordig wel wat meer.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.