Inwoners zijn sluikstorters meer dan beu

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN

Zwerfvuil bij de containers naast stedelijke begraafplaats Ter Ruste.
Foto Depestele Zwerfvuil bij de containers naast stedelijke begraafplaats Ter Ruste.
Ondanks maatregelen zoals anonieme camera's en opruimacties blijft sluikstorten een groot probleem in Poperinge. Wat kan er nog meer gedaan worden? Elke partij heeft wel voorstellen om de sluikstorters een halt toe te roepen, van sensibiliseringsacties tot zwaardere boetes.

"Op zo'n groot grondgebied als Poperinge, met 300 kilometer wegen, is het larie om te zeggen dat er maar meer gecontroleerd moet worden", vindt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). "Er zijn anonieme camera's en toezicht, maar het volstaat niet. We pleiten voor statiegeld op plastic flessen en blikjes. Ondertussen houden we ook opruimacties."


Jurgen Vanlerberghe (Samen): "Met Samen denken we aan een proefproject rond statiegeld, aan het verplicht gebruik van herbruikbare bekers op bepaalde evenementen of aan het ondersteunen van handelaars om over te schakelen naar duurzame verpakkingen. En we zorgen er ook voor dat wie blijft sluikstorten, streng gestraft wordt. Een extra mobiele camera sluiten we zeker niet uit."


Sabien Lahaye-Battheu, lijsttrekker voor Open Vld: "We kunnen een systeem opzetten in samenwerking met geëngageerde vrijwilligers en verenigingen en zo de opruimacties uitbreiden. Meer mobiele camera's zijn een optie om het sluikstorten tegen te gaan. Er moet ook gekeken worden of er op het grondgebied groot-Poperinge nog meer vuilnisbakken moeten staan die tijdig geledigd worden."


Jean-Marie Blondeel (N-VA): "Eerst en vooral moet er meer controle zijn. Boetes of alternatieve straffen moeten een mentaliteitswijziging bewerkstelligen."


Alex Colpaert (Groen): "Iemand van onze lijst haalt iedere maandag twee volle zakken vuilnis op in de Bellewijk. Wij zijn overtuigd dat statiegeld een begin van de oplossing is. In afwachting kan een sensibilisatiecampagne mogelijk resultaat opleveren. Ook in de middelbare scholen moeten we blijven focussen op milieu."


Martine Vanbrabant (Vlaams Belang): "Langs wandelpaden moeten vuilnisbakken op regelmatige basis geledigd worden. Ook moeten de boetes zwaarder voor sluikstorters." (LBR)