Historische gevels verdwijnen voor flats

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN POPERINGE

De bouw van appartementen aan het voormalige hotel Belfort op de Grote Markt is volop bezig.
Foto Depestele De bouw van appartementen aan het voormalige hotel Belfort op de Grote Markt is volop bezig.
Heel wat appartementsgebouwen zijn de voorbije jaren neergepoot in Poperinge, en dat kan niet altijd op veel begrip van de inwoners rekenen. "Privé-investeringen,tot daar aan toe. Alleen jammer dat er historische gevels van gebouwen verdwijnen voor flats."

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) wijst er in de eerste plaats op dat er in Poperinge een inhaalbeweging is gebeurd. "Poperinge zat én zit qua percentage flats nog onder het Vlaamse gemiddelde (7,4% tegenover 25,3%, red.). En de vastgoedmarkt is nu eenmaal een vrije markt. Zolang er vraag is, zullen ontwikkelaars en promotoren appartementen bijbouwen. Het is een trend in zowat heel Vlaanderen", zegt burgemeester Dejaegher. Samen-lijsttrekker Jurgen Vanlerberghe springt Dejaegher bij. "Die flats zijn er in eerste instantie gekomen, omdat veel Poperingenaars, ook jonge mensen, in een appartement willen wonen. Alsmaar minder mensen willen immers onder één dak leven. Wel moeten we erover waken dat er voldoende groene ruimtes overblijven."


Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld) plaatst daarbij een kanttekening. "We moeten streven naar een gezonde mix van alle woonvormen. Rond het centrum en in de deelgemeenten mogen meer kavels gecreëerd worden voor tweeverdieners. Bovendien valt de architectuur van flatgebouwen niet bij iedereen in de smaak. Jammer genoeg moeten hiervoor soms ook historische gevels sneuvelen." Dat beaamt Jean-Marie Blondeel (N-VA). "Tegen privé-investeringen kan je als stadsbestuur weinig inbrengen, en er is nu eenmaal vraag naar appartementen. Maar een aantal gebouwen met een zekere geschiedenis is verdwenen om er appartementen in de plaats te zetten. Net dat stoort de mensen. Het is aan het stadsbestuur om te bewaken dat het centrum zijn authenticiteit kan behouden."


Volgens Alex Colpaert (Groen) behoort Poperinge bij de koplopers wat betreft 'betonsnelheid'. "Er zou evenveel aandacht en plaats moeten zijn voor open groene ruimte." Martine Vanbrabant (Vlaams Belang) stelt dat er te veel wordt ingezet op luxeflats. "De kostprijs is niet voor de geldbeugel van jonge gezinnen. Wij zijn van oordeel dat het aandeel sociale woningen moet verdubbelen." (LBR)