Grote Markt is eerder grijze parking

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN

Op de Grote Markt in Poperinge zijn er nu 48 parkeerplaatsen.
Foto Depestele Op de Grote Markt in Poperinge zijn er nu 48 parkeerplaatsen.
Je auto parkeren in Poperinge kan tot op de dag van vandaag nog steeds op de Grote Markt. Niet iedereen vindt dat nog van deze tijd. Kan de markt een parkeervrije, groene zone worden met een speeltuintje en bankjes, of zal een parkeervrije markt elders meer parkeerproblemen teweegbrengen?

"Vroeger konden er 120 auto's op de markt staan, nu 48. Toen we die beperking invoerden, was er veel protest. En nu vraagt men om alles weg te doen. Er zijn veel banken en handels- of horecazaken op de markt. Er zijn ook heel veel manifestaties en evenementen, waardoor je daar geen gras en speeltoestellen kunt zetten", klinkt het bij huidig burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).


Lijsttrekker Jurgen Vanlerberghe (Samen): "Ik denk wel dat we op termijn kunnen nadenken over minder parkeerplaatsen op de markt. Zeker als er bijkomende plaatsen komen op het Vroonhof (daar komt het Huis van het Kind, de kinderopvang en de nieuwe academie, red). Een groene zone lijkt me moeilijk combineerbaar met de pleinfunctie. We kunnen wel nadenken of er in de zomer niet wat extra terrassen en verplaatsbare groene elementen kunnen komen."


Lijsttrekker Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld): "Wij zijn voorstander van meer groen op onze markt, maar de auto moet er welkom blijven. Zeker ook voor de mensen die er hun boodschappen komen doen en voor ouderen uit de deelgemeenten."


Lijsttrekker Jean-Marie Blondeel (N-VA): "De parkeerplaatsen moeten behouden blijven, want er is geen overschot. Een mobiel speelpleintje, bloembakken en zitbankjes kunnen wel het grijze middenvlak tussen de twee parkeerzones kleurrijk invullen."


Lijsttrekker Alex Colpaert (Groen): "Wij stellen vast dat het weinige groen op de markt aan het verdwijnen is. Het ogenblik is aangebroken om aan de Poperingenaars te vragen hoe de markt en het Vroonhof er moeten uitzien."


Lijsttrekker Martine Vanbrabant (Vlaams Belang): "In Poperinge is er nu al een tekort aan parkeerruimte. Bovendien is het moeilijk voor mensen met een beperking om een eind verder te moeten parkeren en dan naar de lokale handelaars in de buurt te moeten stappen." (LBR)