Golf van verontwaardiging door paardenkar bij 39 graden: “Bij ons was het geen code rood”

De bewuste Facebookfoto.
FB De bewuste Facebookfoto.
Verontwaardigde reacties op de Facebookpagina ‘Ge zid e echte keikop Aj van Poperinge zid’. Daarop werd een foto van een paardenkoets gepost. Die foto leverde meer dan 400, vooral negatieve, reacties uit. “39 graden en die paarden laten rondlopen... Belachelijk!”, is een van de reacties.

Op de Facebookpagina ‘Ge zid e echte keikop Aj van Poperinge zid’ werd een foto gepost van een paardenkoets die op de warmste dag ooit in ons land door enkele Poperingse straten trok. “39 graden en die paarden laten rondlopen... Belachelijk!”, staat er te lezen. “Code rood geldt ook voor dieren” en “Verschrikkelijk, dit getuigt van harteloos voor dieren”. De huifkartocht wordt ingericht door de Poperingse Keikoppenroute. “Ik heb niet het gevoel dat ik mij moet verantwoorden. Zelf heb ik ook een reactie geplaatst waarin ik heb aangehaald dat mensen mij mochten bellen als ze nadere inlichtingen wilden en dat ze zich niet moesten verschuilen achter Facebook. Zoveel reacties en niemand heeft me gebeld om meer informatie te vragen. U bent de eerste”, zegt Marleen D’hondt van de Poperingse Keikoppenroute.

“De Poperingse milieudienst en schepen Notebaert hebben me wel gebeld nadat ze de reacties op Facebook zagen. Er was geen code rood in Poperinge, dus mijn trekpaarden mochten hun tocht maken. Het waren ook trekpaarden en geen gewone paarden. Ze hebben een tocht van vijf kilometer gemaakt. Voor ze vertrokken, werden ze gewassen en bij thuiskomst werden ze ontkleed, hebben ze gegeten en zijn ze in de waterput gegaan. We rijden al 25 jaar met de kar en wij moesten ons ook houden aan afspraken. Vorige week was het ook warm en zijn we op pad gegaan voor een huwelijk. Moesten we die mensen dan annuleren door het warme weer en zeggen dat we volgende week wel konden als het frisser was? De kar zou zogezegd ook helemaal volgezeten hebben. Er waren 12 mensen in de kar terwijl er 25 mensen in kunnen. Het is gemakkelijk om een reactie te schrijven op Facebook. Mensen verschuilen zich erachter. Ze mogen me nog steeds opbellen als ze uitleg willen.”

“Telefonisch nam ik contact op om te polsen naar de duur van de rit. De tocht bleek 5 kilometer te zijn. Marleen verzekerde me dat de dieren voor, tijdens en na de tocht voldoende werden verzorgd. Er werd op voorhand geen verbod op het uitgaan van paardenkarren afgekondigd. Moest de tocht meer dan 5 kilometer geweest zijn, hadden we voorgesteld om die in te korten”, aldus schepen Kris Notebaert (CD&V).
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marina Vanslambrouck

  Hoe bureaucratisch kun je zijn??? Échte regelneven en duidelijk geen dierenliefde... code rood of niet, 39°C is té!!!! Weest toch een beetje empatisch met je dieren! Het welzijn van mens én dier moet bóven geldgewin gaan. Dat we moeten opbellen is een grap hé: bellers kun je negeren of afpoeieren.......

 • Erwin Vandriessche

  In dit geval zijn er twee grote schuldigen: 1: de eigenaar van die dieren 2: Zij die er gebruik van maken!

 • constan vriel

  al goed dat de simpele zielen hieronder 50 jaar en langer geleden nog niet rondliepen op deze aardkloot, de boeren zouden nogal afzien met hun gemoei, ze zouden niets meer kunnen doen met hun werkpaarden, en ben maar zeker, toen (en nu) werden ze heel goed behandelt ook al moesten ze met zo 'n weer WERKEN, nu is het gewoon wat rondsloffen met een kar achter zich aan.

 • yanec fronciewiz

  alsof die paarden anders zijn dan hun soortgenoten in het zuiden, de hoofdzaak is de dieren bescherming en voldoende water en rust te geven die gaan echt niet dood door 5 kms te stappen hoor!

 • johanneke li

  Pijnlijke situatie, natuurlijk weten al de mensen die het zien niet welke maatregelen men neemt en dus ook niet of het al dan niet correct gebeurt, het gebeurt wel meer dat men overhaaste conclusies trekt!