Geëxecuteerde soldaat herdacht

De Ierse ambassadeur Éamonn Mac Aodha zakte gisteren naar het Poperinghe New Military Cemetery af voor een speciale herdenking.

Samen met een tiental lokale bezoekers bezocht hij het graf van soldaat Bernard Mc Geehan, afkomstig uit Noord-Ierland, en legde er bloemen neer. Op 2 november 1916 werd Mc Geehan door zijn medesoldaten geëxecuteerd voor desertie. Een verre neef van Bernard, John McGeehan, ontdekte hoe Bernard was overleden door een onderzoek in de familiegeschiedenis. Bernard maakte deel uit van het Liverpool King's Regiment en was verantwoordelijk voor de zorg voor de paarden.

Maar na de grote verliezen in de Somme, werd ook hij naar het front gestuurd. Maar Bernard was zwakbegaafd en kreeg een inzinking aan het front. Hij zou daarna vijf dagen verdwenen zijn en keerde terug zonder zijn dienstwapen. Daarna werd hij schuldig bevonden aan desertie en geëxecuteerd.

"Op de begraafplaats in Poperinge worden nog 17 soldaten herdacht die geëxecuteerd werden", klinkt het bij Piet Chielens, die bij de herdenking aanwezig is. De familie van Mc Geehan ijvert er nog steeds voor om de naam van Bernard op het lokale herdenkingsmonument van Derry toe te voegen, maar vangen voorlopig bot. (BLI)

Op het Poperinghe New Military Cemetery werd soldaat Bernard Mc Geehan herdacht.
Michael Depestele Op het Poperinghe New Military Cemetery werd soldaat Bernard Mc Geehan herdacht.