Gatz te gast op openingsweekend

KUNSTENFESTIVAL TOT BEGIN SEPTEMBER OP TIEN LOCATIES

Intendant Jan Moeyaert geeft in het Festivalhuis uitleg aan minister Sven Gatz.
Michael Depestele Intendant Jan Moeyaert geeft in het Festivalhuis uitleg aan minister Sven Gatz.
Ondanks het druilerig weer tijdens het openingsweekend ziet de toekomst van Kunstenfestival Watou er weer rooskleurig uit. Eerder leek het door het wegvallen van subsidies dood en begraven, maar liefhebbers van kunst en poëzie zijn tot september weer welkom in Watou. Minister Gatz was te gast bij de opening.

Tussen Poperinge en de Franse grens exposeren 45 kunstenaars zeventig kunstwerken op tien locaties, waaronder twee nieuwe: de kasteeltuin en een kleine rijwoning in de Vijfhoekstraat. De toekomst van het Kunstenfestival Watou heeft even aan een zijden draadje gehangen, maar het festival kent nu een doorstart en staat er weer. De organisatie is zeker van drie edities. "De provincie betaalt voor deze editie een eenmalige subsidie van 225.000 euro. Daarnaast verhoogt de stad Poperinge de toelage voor dit en de komende twee jaar naar 125.000 euro. We hebben dan ook weer een mooie selectie aan kunstenaars kunnen maken", zegt intendant Jan Moeyaert.

In de Douviehoeve staat dit lichtspektakel.
Michael Depestele In de Douviehoeve staat dit lichtspektakel.

Minister Gatz

Vorig jaar bleek dat het Kunstenfestival Watou niet meer werd opgenomen in het kunstendecreet. "Ik was enorm teleurgesteld. Bij de vorige editie had ik dan ook het gevoel dat het onze laatste keer was. Ik wilde afsluiten in schoonheid. Vorig jaar kregen we uitzonderlijk 24.000 bezoekers over de vloer", blikt Moeyaert terug. "Dit kwam waarschijnlijk omdat de mensen dachten dat het de laatste keer zou zijn. Het jaar voordien hadden we ongeveer 18.000 bezoekers. We zouden heel tevreden zijn met hetzelfde aantal bezoekers dit jaar."


Op de officiële opening afgelopen weekend was ook Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) te gast. Hij subsidieert de komende twee jaar telkens 135.000 euro. Alvast opmerkelijk nadat de subsidie van 400.000 euro eerder werd geschrapt en Kunstenfestival Watou daardoor bedreigd was in zijn voortbestaan.

Een blik op de installatie in De Graanschuur.
Michael Depestele Een blik op de installatie in De Graanschuur.

Thema

Thema dit jaar is 'Over alleenigheid en ondraaglijke eenzaamheid' en richt zich zoals altijd op een aspect van de mensheid. "Iedereen voelt zich wel eens alleen", legt Jan de link uit. "Het thema is voor niemand vreemd. Dit jaar werden opnieuw kunstenaars geselecteerd die een verhaal kunnen brengen over dit thema, dat niet zo zwaar is als het klinkt."


Het Kunstenfestival Watou kun je bezoeken van woensdag tot en met zondag van 11 tot 19 uur. Tickets kosten vijftien euro voor 25-plussers. Toegang vanaf 12 jaar kost tien euro.


Meer info op www.kunstenfestivalwatou.be.