Expo rond 650 jaar Poperingevaart

Een beeld van de Poperingevaart vandaag.
Michael Depestele Een beeld van de Poperingevaart vandaag.
In bibliotheek De Letterbeek in de Veurnestraat opent vandaag een tentoonstelling rond 650 jaar Poperingevaart. "De expo schetst de ontstaansgeschiedenis van de vaart en het belang ervan tot op vandaag", vertelt Matthias Breyne van de cultuurdienst.

Poperinge kreeg in 1366 de toelating om een kanaal aan te leggen tussen Poperinge en de IJzer. "Zo'n 650 jaar geleden werd het kanaal ook daadwerkelijk gegraven. Waarschijnlijk om de lakenindustrie verder vooruit te helpen, als was die industrie op dat moment al over het hoogtepunt heen", aldus Matthias Breyne van de cultuurdienst van Poperinge. "De kleine bootjes op de Poperingevaart vervoerden Engelse wol naar de Poperingse lakenindustrie. Daarna vertrok het afgewerkte laken terug naar de zeehavens van Nieuwpoort en Brugge. Ook voedsel, turf en hout werden via de Poperingevaart over de regio verdeeld." De Poperingevaart kent een woelige geschiedenis. "In de 16de eeuw, in de jaren na de beeldenstorm, was de vaart grotendeels vernield." Alles werd heropgebouwd, maar heel erg lang zou de heropleving uiteindelijk niet duren. "Lodewijk XIV legde in 1679 een steenweg aan tussen Waasten en Duinkerke over Ieper, Poperinge en Roesbrugge. Het begin van het einde voor de Poperingevaart, want de stad Poperinge kreeg zo een goede verbinding met Ieper en Roesbrugge." In 1702 was scheepvaart niet meer mogelijk.


De expo is dagelijks open tot 27 augustus van 14 tot 18 uur. Van 8 tot 14 september kan je de tentoonstelling bezoeken in Oostvleteren in de Sint-Amatuskerk. (LBR)

Een maquette toont hoe de bootjes vroeger de hoogteverschillen werden overgedragen.
Michael Depestele Een maquette toont hoe de bootjes vroeger de hoogteverschillen werden overgedragen.