Eerbetoon aan 'Dirks perfecte vlucht'

INWONERS INGESCHAKELD VOOR EXPOSITIE JUBILEUMJAAR DIRK FRIMOUT

De frontpagina van Het Laatste Nieuws op 3/4/1992, toen astronaut Dirk Frimout een geslaagde vlucht achter de rug had .
RV De frontpagina van Het Laatste Nieuws op 3/4/1992, toen astronaut Dirk Frimout een geslaagde vlucht achter de rug had .
De voorbereidingen om het jubileumjaar van Dirk Frimout te vieren zijn volop aan de gang. Een academische zitting, workshops en proeven omtrent wetenschap en ruimtevaart worden op de Dag van het Park georganiseerd. Een expositie wordt momenteel op poten gezet en daar kunnen de Poperingenaars een handje bij helpen.

Poperinge is zijn held Dirk Frimout niet vergeten. Inwoners werden 25 jaar geleden, na de geslaagde vlucht van de eerste Belg in de ruimte, getrakteerd op een volksfeest. De ereburger van Poperinge werd toen goed in de kijker gezet. Destijds werd overal over Dirk Frimout en zijn perfecte vlucht gesproken. Ook nu, 25 jaar later, wordt aan hem gedacht. De historische ruimtereis zal deze keer wat ingetogener worden gevierd.


De activiteitenagenda krijgt wel meer en meer vorm. Er wordt ingezet op drie evenementen. Enerzijds wordt op zondag 28 mei een academische zitting georganiseerd waar cultuurbeleidscoördinator Matthias Breyne de nodige contacten voor aan het leggen is. "Uiteraard is Dirk Frimout uitgenodigd. Zijn komst werd tot nu toe echter nog niet bevestigd", vertelt beleidscoördinator vrije tijd Bart Wemaere.

Cultuurbeleidscoördinator Matthias Breyne bij het standbeeld ter ere van Dirk Frimout.
Michael Depestele Cultuurbeleidscoördinator Matthias Breyne bij het standbeeld ter ere van Dirk Frimout.

Workshops

Op diezelfde dag, ook Dag van het Park, zullen workshops en activiteiten in verband met wetenschap georganiseerd worden voor kinderen. Daar zet Carmen Boeraeve van de jeugddienst haar schouders onder. Jeroen Vandermarliere helpt als coördinator van Dag van het Park ook met de organisatie. "Dit gebeurt in samenwerking met astrolab Iris uit Ieper. Tijdens de kinder- en jongerennamiddag zullen de jongeren in contact gebracht worden met sterrenkunde, wetenschap, ruimtevaart... en dat op een begrijpelijke manier", licht Bart toe. "We zijn momenteel ook onderhandelingen aan het voeren om een militair vliegtuig boven ons Burggraaf Frimoutpark te laten vliegen als een eerbetoon voor Dirk Frimout."

Dirk Frimout toen.
BELGA Dirk Frimout toen.

Wie heeft foto's?

Tenslotte wordt ook een expositie op poten gezet. "De expositie zal uit twee luiken bestaan. In de eerste plaats zal de vlucht van Dirk Frimout zelf aan bod komen en daar hebben we al veel beeldmateriaal van. Aan de andere kant zal de expositie het volksfeest belichten. We willen een tijdsbeeld geven van wat er toen gebeurde, tijdens de festiviteiten van 25 jaar geleden. Mensen die film- en fotomateriaal ter beschikking hebben, mogen dit altijd binnenbrengen bij Tijs Goethals van het Stadsarchief van Poperinge. Krantenknipsels of foto's zijn zeer welkom, die worden ingescand. Het maakt niet uit op welke drager het materiaal staat. Oude video's zijn ook meer dan welkom. Deze worden door ons gedigitaliseerd", legt Bart uit.


Een kleine attentie wordt voorzien voor wie foto's of films ter beschikking stelt. De expositie zal te bewonderen zijn in de bibliotheek De Letterbeek in Poperinge. De expositie staat gepland om te openen de week voor 28 mei en zal sluiten de week na de Dag van het Park.

Dirk Frimout nu.
Michael Depestele Dirk Frimout nu.