Dakbrand in oude brouwerij Feys

EIGENAAR LAAT ZICH NIET ONTMOEDIGEN DOOR AANZIENLIJKE SCHADE

De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de brouwerij en mouterij zelf.
JVK De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de brouwerij en mouterij zelf.
Een hevige dakbrand heeft gisterennamiddag aanzienlijke schade aangericht bij de oude brouwerij Feys. De brandweerlieden konden voorkomen dat het vuur oversloeg naar de beschermde brouwerij en mouterij.

In de voormalige brouwerij en mouterij Feys langs de Bergenstraat op de grens van Beveren-aan-den-IJzer en Roesbrugge-Haringe zijn momenteel renovatiewerken aan de gang. Bij werken aan het dak van een middengebouw liep het gisterennamiddag even voor 14 uur mis. "Ik was net aanwezig om de renovatiewerken te komen bekijken", reageert vastgoedcoach Hendrik Nelde uit Gent, die het verloederde gebouw anderhalf jaar geleden opkocht. "Plots was er vrij veel rook in de steeg naast de brouwerij. Ik heb niet getwijfeld en meteen de brandweer gebeld." Door de brandhaard ontstond inderdaad een hevige rookpluim die kilometers ver te zien was. De brandweerkorpsen van Veurne en Poperinge en de bijpost 'Zuid-IJzer' uit Roesbrugge snelden meteen ter plaatse. Om de brandweerlieden hun werk te laten doen, besloot de politie een stuk van de straat af te sluiten.

Gentenaar Hendrik Nelde kocht het pand anderhalf jaar geleden. 
JVK Gentenaar Hendrik Nelde kocht het pand anderhalf jaar geleden. 

Schade beperkt

De dakbrand woedde in een middengebouw, tussen de voormalige brouwerij en de mouterij. "We hebben kunnen voorkomen dat de vlammen oversloegen naar de aanpalende gebouwen", aldus brandweercommandant Robert Van Praet. "Het vuur ontstond rond een oude zeefmolen, die omgeven is door oude houten balken en kokers. Die hebben natuurlijk niet veel nodig om te ontbranden. Maar gelukkig hebben we erger kunnen voorkomen." Dat beaamt ook Hendrik Nelde. "Ik ben de brandweer enorm dankbaar. Enkel het dak heeft schade opgelopen. Dat waren we aan het herstellen omdat het binnenregende. Beneden in het gebouw is er wel wat waterschade, maar dat mag geen probleem opleveren. We zijn dat toch nog aan het renoveren."

Renovatieplannen

Gentenaar Hendrik Nelde kocht het vervallen pand, dat geklasseerd is bij Monumentenzorg, anderhalf jaar geleden op. Naast de brouwerij wil hij er plaats maken voor een loft, die verhuurd zal worden, een horecazaak, een inspiratiecentrum voor duurzaamheid en een sociaal project. "Momenteel geef ik elke tweede zondag rondleidingen voor toeristen. Het is mijn bedoeling om tegen eind 2014 opnieuw te kunnen brouwen."


Of deze brand roet in het eten van Nelde zal gooien, valt af te wachten. "Ik ben optimistisch. Samen met de aannemer zal ik de eventuele vertraging moeten bekijken. Maar voorlopig verwacht ik dat het slechts een kwestie van planning zal zijn. Het kan zelfs goed zijn dat enkel deze namiddag (gisterennamiddag, red.) de werken zullen stil gelegen hebben. En mocht dat niet het geval zijn: elke tegenslag maakt een mens sterker!"