Binnenkort acht blue bikes aan station

DAGJE BLAUWE FIETS ONTLENEN KOST JE 1,15 EURO

Een voorbeeld van een Blue-bikepunt waar je de blauwe fietsen kan ontlenen.
Foto Stad Poperinge Een voorbeeld van een Blue-bikepunt waar je de blauwe fietsen kan ontlenen.
Binnenkort komt er een Blue-bikepunt aan het station. Voor 1,15 euro kan je een van de acht blauwe fietsen ontlenen voor een periode van maximaal 24 uur. Het systeem werd onder meer al ingevoerd in Ieper, Roeselare en Kortrijk.

Het Blue-bikepunt zou binnen ongeveer vijf maanden gebruiksklaar moeten zijn. Het initiatief is een samenwerking van de Stad Poperinge met de firma Blue-mobility. Aan het station komen acht fietsen en die je kan ontlenen met een Blue-bikekaart. "Het werkt ook echt als een automaat. De gebruikers betalen 1,15 euro per ontlening van maximaal 24 uur. Het initiatief met de deelfietsen komt de mobiliteit in de stationsomgeving ten goede en zal het fietsgebruik in de stad zeker ook verder stimuleren", benadrukt burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).


Van concurrentie met private fietsverhuurders is er volgens burgemeester Dejaegher geen sprake. Schepen van Mobiliteit Pieter Marchand (CD&V) sluit zich daar bij aan. "Functioneel gebruik is niet hetzelfde als recreatief gebruik", klinkt het bij de schepen. "Blue-bike mikt op mensen die met de trein reizen, niet op toeristen. Je moet je ook inschrijven als lid om een deelfiets te kunnen gebruiken. Je kan niet zomaar een fiets lenen."


Het realiseren van het Blue-bikepunt kost ongeveer 28.500 euro, de jaarlijkse werkingskost bedraagt 5.324 euro. "Blue-mobility, een dochteronderneming van NMBS, zal instaan voor het onderhoud en de goede zorg van de fietsen", aldus burgemeester Dejaegher. Het project werd als actie opgenomen voor het SAVE-charter en het Burgemeestersconvenant.


Er zijn al Blue-bikepunten in Ieper, Kortrijk, Roeselare, Torhout, Brugge, Oostende en Waregem. Voor meer praktische informatie over het systeem kan je terecht op de website www.blue-bike.be.